3 ползи на лука за здравето, за които вероятно не знаете

21113
3 ползи на лука за здравето, за които вероятно не знаете
Снимка: stevepb / Pixabay

Лукът е много добър за вас и добавянето на този богат на хранителни вещества, ароматен зеленчук към вашето хранене е интелигентен ход. Просто казано, лукът има малко калории и е богат на калий и витамини B6 и C. Благодарение на хранителната си стойност, достъпност и добър вкус, не е чудно, че е важен хранителен продукт в цял свят и формира вкусовата база за голямо разнообразие от ястия.

Целият лук трябва да издържи в килера или на друго хладно, сухо и тъмно място, но  не в хладилника, за около две седмици. Не го съхранявайте до картофи, които отделят газ и влага и могат бързо да го развалят. Ако ви е останал нарязан лук, поставете го в запечатваща се торба в хладилника за да остане свеж около седмица. Може да го съхранявате и в съд във фризера.

3 ползи за здравето от лука, които вероятно не знаете

Лукът е специален зеленчук с отличителен пикантен вкус и аромат. В резултат на това не всички го харесват. Жалко, защото лукът е истинс...

1. Лукът помага за подобряване на здравето на сърцето.

Консумацията на лук може да има здравословно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Според научни изследвания, полифенолът, познат като кверцетин,  помага за намаляване на високото кръвно налягане и  триглицеридите. Лукът с по-тъмен цвят, като червен лук и лук шартрез, съдържат най-високи количества кверцетин. Изследвания на Американското химическо дружество са констатирали, че нелютивият лук може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания.

2. Лукът е богат на антиоксиданти.

Лукът е пълен с антиоксиданти, борещи се с болестите и свободните радикали, които помагат за възстановяването и защитата на увредените клетки в тялото ви. Те са един от най-добрите източници на флавоноиди (включително кверцетин), фитохимикали с мощни антиоксидантни свойства. Според преглед, публикуван в научната преса , лукът съдържа най-малко 25 различни флавонола. Червеният и жълтият лук са по-богати на тези антиоксиданти от другите видове лук. Всъщност, жълтият лук има почти 11 пъти повече антиоксиданти от белия лук. Диета, богата на антиоксиданти може да помогне за намаляване на възпалението и да осуети увреждането от свободните радикали, което води до силна имунна система и по-добро цялостно здраве.

3 важни причини да включите лука в менюто си

Лукът е най-консумираният от хората зеленчук. Той може да се използва като добавка на всяко ястие или салата и коренно да промени вкуса...

3. Лукът намалява риска от рак

Проучване на Университета в Гвелф заключи, че червеният лук, по-специално, е най-ефективен за намаляване на ракови клетки на дебелото черво и гърдата. Това отново е заради високите нива на кверцетин и антоцианин (друг вид антиоксидант флавоноид). Друго проучване, публикувано в Cancer Prevention Research, констатира, че една до седем порции зеленчуци с алиум, като лук, са богати на органична сяра и флавоноли - съединения, за които е установено, че имат компоненти, инхибиращи тумора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com