Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 причини да не държите тези растения в спалнята

11 юни 2024, 22:11 часа

Да, те пречистват въздуха, повдигат настроението и са приятни за окото. Но „ефектът на природата“ също може да бъде вреден, ако не изчислите предварително възможните рискове.

Имате ли палмово дърво, родендрони, фикус или дори обикновена теменужка в спалнята си? Не е толкова важно обаче кое растение, а важното е, че спането с тях в една стая буди редица опасения сред лекарите.

Да, растенията подобряват качеството на въздуха, като абсорбират въглероден диоксид и отделят кислород през целия ден. Но има и рискове, които трябва да бъдат разбрани и адресирани.

Най-добрите растения за вашата СПАЛНЯ: Ще спите по-спокойно

Битка за кислород

Това, което е положителен аспект през деня, се превръща в отрицателен аспект през нощта. Както обяснява експертът, по това време растенията преминават от производство на кислород към усвояване. В процеса те отделят въглероден диоксид, което означава, че са директни конкуренти на хората.

Те консумират сравнително малко кислород, но в лошо вентилирана зона или където има много растения това може да доведе до ниски нива на кислород, нарушен сън и дискомфорт.

Мухъл и алергени

Стайните растения се нуждаят от определено ниво на влажност и редовно поливане, което може да създаде идеална среда за развитие на мухъл. Спорите на мухъла могат да бъдат пренесени във въздуха и да влошат алергиите или респираторните проблеми. Експертът съветва хората, които знаят за диагнозите си, да бъдат много бдителни и редовно да проверяват за мухъл в почвата.

Вредители и насекоми

Листни въшки, паякообразни акари, гъбички - тези вредители могат лесно да стигнат до стайните растения. Освен че изглежда неприятно, може да предизвика и алергични реакции при някои хора. Трябва да се борите с тях и редовно да проверявате цветята, палмите и сукулентите, за да сте сигурни, че не са заразени.

ТОП 3 растения, които да отглеждате в спалнята

Токсичност

Някои популярни растения са токсични за хора и животни, но все пак се държат на закрито. По-специално става дума за филодендрони, лилии и някои разновидности на бръшлян. Те могат да предизвикат неприятни реакции, ако сокът им попадне върху кожата или в тялото. Това е особено опасно за хора с дерматит или отслабена имунна система. Ето защо е по-добре да разберете предварително дали растението, което искате да купите, е опасно.

Кой е в риск?

На първо място, хората с респираторни заболявания: астматици, хора с ХОББ или бронхит. Високата влажност може да влоши симптомите, а спорите на мухъла могат да причинят задух или атака. Освен това е опасно за хора с алергии към полени, плесени или дори определени растения.

За страдащите от алергия е най-добре да изберат хипоалергенни растения, като сукуленти или папрати, и да се уверят, че нямат прах и мухъл.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес