4 признака, че прекалявате със солта

3964
4 признака, че прекалявате със солта
Снимка: Pixabay.com

  Солта играе важна роля за здравето ни, за да може нашето тяло да работи правилно и да извършва всичките си процеси. Тя е с богато съдържание на натрий. Солта я използваме най-често като подправка за ястия, а тя от своя страна отговаря за регулиране на течностите в организма ни и правилното свиване на мускулите. Но в момента когато прекалим с консумирането на сол, тялото ни подсказва, че е редно да обърнем внимание на това с какво се храним. Нека ви покажем основните четири признака, че прекалявате със солта и е време да я ограничите.

Силна жажда

  Първия признак за прекаленият прием на сол е появата на силна жажда. Ако консумираме солени храни, забелязваме, че доста често ожадняваме след тяхното приемане. Ако през нощта или на сутринта се събудим много ожаднели, това е признак, че на предишния ден сме прекалили със солта. Не трябва да подценяваме това, а да се опитаме да променим режима си на хранене, защото прекомерната сол вреди на нашето здраве.

Усещане за подутост

  Друг признак, показващ, че сме консумирали прекалено солени храни  е честото усещане за подуване на корема. Натрият има способност да задържа вода в организма, като така нашето лице, ръце, крака и тяло ще ги усещаме много по-подути от обикновено. Това показва, че трябва да намалим количеството прием на сол.

Високо кръвно налягане

   Основна причина за повишеното кръвно налягане е прекомерните количества на наличие на натрий в нашия организъм. Това е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Ако бъбреците ни не могат да изкарат извън тялото ни и да преработят излишния натрий, той навлиза в кръвта и може да доведе до тромби и запушвания. Обемът на кръвна се увеличава, защото натрият задържа водата в организма. От своя страна така се повишава кръвното налягане и се забързва сърдечния ритъм.

Поява на остеопороза

  Друг опасен фактор от прекомерния прием на натрий в организма е риска от поява на остеопороза. Ако костите ви са чупливи и по-слаби, вероятно може би консумирате прекалено много сол. Натрият намалява плътността на костите и те губят своята здравина.  Също така натрият пречи тялото ни да абсорбира калция, който е от основно значение за изграждане на костната система. Дори и на този етап да нямаме оплаквания от костни проблеми, добре е превантивно да ограничим приема на сол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...