4-те най-лоши неща за зъбите

4878
4-те най-лоши неща за зъбите
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно вече сте наясно, че диетата ви засяга оралното здраве точно толкова, колкото и останалата част от тялото ви. Но знаете ли, че определени храни всъщност могат да увредят зъбите ви много повече от другите?

Ограничаването на консумацията на следните храни е чудесна отправна точка за постигане на по-добро орално здраве. Ако все пак трябва да ги ядете, не забравяйте да измиете зъбите си веднага след това!

5 непозодирани неща, които могат да развалят зъбите

Ако става въпрос за развалени зъби, повечето от нас си мислят, че причината е употребата на сладки храни. Често свикваме да си мислим, ...

1.            Кисели бонбони

Киселите бонбони са едни от най-големите вредители, когато става въпрос за храни, които причиняват кариес и заболявания на венците. Причината за това е, че те обикновено се дъвчат, което ги кара да се завират в пукнатините на зъбите ви. Колкото по-дълго остатъците от кисели бонбони остават полепнали по зъбите ви, толкова по-трудно е да ги премахнете по-късно, дори ако имате стриктна рутинна хигиена на зъбите.

2.            Кисели храни

По принцип всички кисели храни, включително цитрусови плодове като лимони, лайм и портокали, могат да доведат до кариес с течение на времето. Киселинността в тези храни изхабява зъбния ви емайл, който не позволява на вредните бактерии да увредят зъбите ви. Отслабеният или намален зъбен емайл също води до множество други проблеми със здравето на устната кухина, най-вече чувствителност и обезцветяване. Колкото по-малко емайл ви е останал, толкова повече се разкрива вътрешният слой на зъбите ви, известен като дентин. Дентинът има естествен жълт оттенък, което означава, че зъбите ви също ще изглеждат жълти вместо бели.

Какво казват зъбите ви за вашата личност

Не само ръцете, краката и косата ни, дори зъбите ни могат да разкрият много за същността на нашата личност. Не само формата на зъбите, ...

3.            Хляб

Всички храни с високо съдържание на въглехидрати имат потенциал да унищожат оралното ви здраве. Но нищо не го прави толкова опасен, колкото рафинирания и силно обработен хляб. Когато консумирате по-специално бял хляб, слюнката в устата ви разгражда въглехидратите и ги превръща в захар. Тези захари образуват лепкава консистенция, подобна на бяла паста, докато продължавате да дъвчете и в крайна сметка се залепват във вътрешните пукнатини на зъбите ви. Тъй като повечето хора консумират хляб през целия ден и не си мият зъбите преди лягане, тези захарни остатъци имат достатъчно възможности да нанесат поражения върху здравето на зъбите ви. Изплакването на устата веднага след хранене може да помогне за намаляване на това увреждане.

4.            Кисели краставички

Почти всяка храна може да се маринова. Разбира се, най-известната кисела храна е краставицата. Въпреки това, дори мариновано цвекло, лимони, портокали, манго, кисело зеле и така нататък могат да имат вредно въздействие върху зъбите ви. В повечето случаи проблемът не е толкова в това, което се маринова, колкото в самия процес на мариноване и съставки. Мариноването включва запазване на хранителни продукти в солена вода или оцетна саламура, като и двете имат нива на киселинност, които са извън допустимото. Солената вода и оцетът са тежки за вашия емайл и имат силата да го отслабват и износват. Просто имайте предвид вида и количеството кисели храни във вашата диета!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com