4 заболявания, характерни за зимния период

2300
4 заболявания, характерни за зимния период
Снимка: pixabay.com

Зимният сезон е свързан с уникални предизвикателства за здравето, тъй като ниските температури и промените в начина на живот могат да допринесат за разпространението на някои заболявания. Ето пет заболявания, които са типични за зимния период:

Грип

Грипът е силно заразна респираторна инфекция, която има тенденция да достига своя пик през зимните месеци. Вирусът, причиняващ грип, се развива добре в студен и сух въздух, което го прави по-разпространен през зимата. Симптомите включват висока температура, втрисане, кашлица, болки в гърлото и мускулни болки. Грипът може да се разпространи лесно в претъпкани закрити помещения, поради което е важно да се спазва добра хигиена, като редовно миене на ръцете и ежегодно ваксиниране срещу грип, за да се намали рискът от заразяване.

Още: Болен съм от грип: Стъпка по стъпка какво да правя - съветите на д-р Ангелова

Обикновена настинка

Настинката е друго респираторно заболяване, което се разраства през зимата. Вирусите на настинката се разпространяват чрез дихателни капки, когато заразеният човек кашля или киха. Студеното време и струпването на хора на закрито създават идеални условия за разпространение на вируса. Типичните симптоми включват хрема или запушен нос, кашлица, кихане и лесна умора. Практикуването на добра хигиена на дихателните пътища и поддържането на силна имунна система чрез балансирана диета и достатъчно сън може да помогне за предотвратяване на обикновената настинка.

Норовирус (стомашен грип)

Въпреки че често се нарича "стомашен грип", норовирусът не е свързан с грипния вирус. Това е силно заразна стомашно-чревна инфекция, която причинява симптоми като гадене, повръщане, диария и стомашни спазми. Норовирусът се разпространява лесно в затворена среда, като например в училища, старчески домове и круизни кораби. Правилната хигиена на ръцете и щателното почистване на повърхностите могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на норовируса през зимните месеци.

Още: Защо при хрема често имаме липса на обоняние

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Сезонното афективно разстройство е вид депресия, която се проявява в определени периоди от годината, най-често през зимата. Намаленото излагане на слънчева светлина, по-кратките часове на деня и по-ниските температури могат да допринесат за развитието на SAD. Симптомите включват ниска енергия, раздразнителност, затруднена концентрация и промени в режима на съня. За справяне със SAD често се препоръчва светлинна терапия, повече дейности на открито и поддържане на здравословен начин на живот.

Зимният период представлява уникално предизвикателство за здравето, като някои заболявания стават по-разпространени поради факторите на околната среда и промените в поведението. Чрез предприемане на превантивни мерки, като ваксинации, добри хигиенни практики и поддържане на здравословен начин на живот, хората могат да сведат до минимум риска да станат жертва на тези често срещани зимни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com