5 доказани начина да отучите котка да се катери по маси

13916
5 доказани начина да отучите котка да се катери по маси
Снимка: iStock/Guliver

Котките често обичат да скачат по масите и да ги изучават. Възможно е да съществуват няколко причини за това поведение: чувстват се в безопасност на високи повърхности, молят за храна от човек, изискват внимание или просто задоволяват любопитството си. Въпреки това, такъв навик може да подразни собственика. Много по-лесно е да обезсърчите интереса към масата при малко коте, отколкото при възрастен домашен любимец. Но във всеки случай е необходимо търпение. Приучването на домашния любимец може да се проточи няколко дни до няколко седмици, в зависимост от упоритостта на домашния любимец.

Проучете поведението на котката

Kотките, които не пускат косми и не предизвикват алергии

Алергията не е причина да се лишите от удоволствието да имате домашен любимец. Изобщо не е необходимо това да са различни видове риби, ...

Осигурете на котката достатъчно място за почивка. Някои котки обичат да седят на кухненската маса, защото това е едно от най-високите места в дома. Осигурете на вашите космати любимци други места, където могат да си почиват, като високи стълбове за драскане или меки легла на первазите на прозорците. Постарайте се котката да получава достатъчно внимание. Понякога животните се държат лошо, когато им липсва обич. Играйте с котката си, дайте й нови играчки и отделете време, за да сте сигурни, че тя няма да се почувства забравена.

Научете я на команди

Разбира се, обучението на котки е доста труден процес. Те обаче могат да бъдат научени на поне една команда - "не". Когато котката ви се опита да се качи на масата, кажете й „не“ със силен, но спокоен глас. Ако тя продължава да го прави, повторете командата. В същото време не я наказвайте физически, използвайте само глас и жестове. Минуси на този метод: отнема много време, усилия и търпение. Бъдете последователни в използването на командата „не“. Ако оставите котката да се качи на масата веднъж, тя ще го прави отново и отново. Също така, не забравяйте да я възнаградите, когато направи нещо хубаво.

Използвайте модерни технологии

Много джаджи отдавна са измислени, за да забавляват и образоват котките. Например, специален спрей със сензор за движение може да изплаши домашния любимец, без да навреди на неговата психика. Не е нужно да чакате котката да скочи на масата. Поставяте уреда до желания предмет и когато животното скочи върху него, уредът издава струя студен въздух или вода с остър звук. Котката бързо разбира всичко.

Страхове и безпокойство на домашните любимци: 5 неща, от които котките се страхуват

Животните, както и хората, имат своите тревоги и страхове. Има и неща, от които котките много се страхуват. Това са вродени фобии, от к...

Купете ароматизирани репелери

Много котки не харесват миризмата на лимон, портокал, мента или карамфил. Използвайте тези аромати, за да държите домашния си любимец далеч от кухненските плотове. Можете да използвате ароматни масла, като напръскате с тях хартиени салфетки и ги наредете по повърхността. В същото време е възможно котката лесно да игнорира всякакви миризми или просто да хвърли салфетките.

Създавайте препятствия

Не само миризмите плашат котките, но и звуците. Поставете фолио или двустранна лента върху масата. Котката няма да хареса много шумоленето под лапите и факта, че се залепват за нещо.

Като следвате тези съвети, можете да предпазите домашните си любимци от проблеми и да предпазите кухненските плотове от повреда и мръсотия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com