5 държави в миналото, които днес вече не СЪЩЕСТВУВАТ

5099
5 държави в миналото, които днес вече не СЪЩЕСТВУВАТ
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас има нужда да си припомня историята от време на време и да запълва пропуските. В нетолкова далечното минало всъщност географската карта не е изглеждала така, както изглежда в наши дни. Някои държави не са съществували самостоятелно, а са били част от съюз. Например СССР е типичен пример за това - разпада се през 1991 г., която до онзи момент е била най-голямата държава в света, включваща 15 републики. Вследствие на различни политически, етнически и други конфликти се разпадат и други държави, които днес са самостоятелни. Вижте и кои са те.

Австро-Унгария

Едва ли има човек, който да не е чувал за Австро-Унгария. Държавата е създадена през 1867 г., като се съюзяват Австрийската империя и кралство Унгария. В нея има 11 различни етнически групи и по онова време си е отредила позицията на най-голямата католическа империя. През 1918 г. се разпада на Австрия, Унгария, Полша, Чехословакия и Югославия.

Топ 20 на най-добрите страни за живеене

Югославия

Земята на южните славяни е била част от Австро-Унгария, като след 1918 г. се отделя наред с другите обособили се държави. Тя обаче също не просъществува дълго и през 1980 г. се разпада на 7 различни държави, които са Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Косово, Черна гора, Сърбия и Словения. Причината за разпада на кралство Югославия е разпускане на монархията след ВСВ и падането на държавата под комунистическото владение на Йосип Тото.

Народна република Тува

Малко по-неизвестна, но все пак съществувала държава е Тува. Създадена е от болшевиките през 1921 г. И бива призната за независима република само от Съветския съюз и Монголия. Държавата не просъществува дълго и през 1944 г. попада под опеката на СССР. Територията на Танну Тува в наши дни е част от Руската федерация.

ТОП 10 на най-богатите държави в Европа по стандарт на живот

Родезия

Чували ли сте за страната Родезия? Намира се в Централна Африка, а днес ни е по-позната като отделните страни Зимбабве и Замбия. Родезия се самопровъзгласява за държава през 1965 г., но не е призната от света. Администрирана е от британска южноафриканска компания, но след 14-годишна Родезийска война придобива независимост през 1979 г.

Кралство Хаваи

Всички знаем за красивия остров Хавай, но кралство Хаваи е включвало и островите Оаху, Молокай и Ланай. А през 1810 г. се обединява и целият архипелаг под кралство Хаваи. През 1898 г. обаче кралството е анексирано от САЩ, а през 1959 г. става и 50-ят щат, присъединил се към съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Тези зодии са истински медиуми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com