Топ 20 на най-добрите страни за живеене

56840
Топ 20 на най-добрите страни за живеене
Снимка: iStock

Ако попитате някой коя е най-добрата страна за живеене, ще получите много различни отговори. Какво означава “най-добра страна”? Дали се определя от нивото на щастие, обща финансова стабилност, климат или нещо съвсем различно, мненията са абсолютно субективни. Годишният доклад за човешко развитие на Програмата на ООН изготвя списък на страните по “индекс на човешко развитие”. Обхваща 185 държави членки на ООН (от 193 общо), заедно с Хонг Конг и Палестина.

Индексът на човешкото развитие (ИЧР) се измерва по няколко критерия: продължителност на живота, грамотност, образование, стандарт на живот. Ето кои са 20-те най-добри за живеене страни според този списък:

1. Норвегия

Според ООН Норвегия е най-добрата страна за живеене, защото всички фактори достигат почти максимални стойности. Страната е с една от най-добрите здравноосигурителни системи, благодарение на която средната продължителност на живота е 82 години. Норвежката здравна система се основава на принципите на универсален достъп, децентрализация и свободен избор на доставчик. На база на глава от населението, разходите за здравеопазване в Норвегия са най-високи в света. Всеки жител на страната има право на достъп до здравни услуги.

2. Ирландия

Ирландия е сред най-добрите страни за живеене най-вече защото е едно от най-безопасните места в света. Нивата на престъпност в Ирландия са по-ниски от всички други страни, същото важи и за броя на убийствата.

3. Швейцария

Средната продължителност на живота в Швейцария е малко по-висока от тази в Норвегия и е 83 години. От десетилетия Швейцария се слави като красива, подредена, спокойна страна с един от най-високите жизнени стандарти.

Коя е най-старата държава в Европа?

4. Хонг Конг

Хонг Конг е важен международен финансов център с много високо качество на живот. Данъците са много ниски, най-висок е данък общ доход 17%, което прави страната много привлекателна за бизнесмени. Престъпността е с много ниски нива въпреки гъсто населените урбанистични райони. Много хора вярват, че Хонг Конг е идеалното съчетание от културите на Изтока и Запада с колониални сгради, храмове, древни традиции и фестивали, наред с ултрамодерен обществен транспорт и високи стъклени небостъргачи.

5. Исландия

Страната се гордее с висока средна продължителност на живота от 83 години и отлично здравно обслужване. 

6. Германия

Германия се отличава като страна, която отдава огромно значение на образованието. Почти цялото население на Германия е с високо образование. Само 4% от германците не са завършили колеж или висше образование.

7. Швеция

Швеция има стабилна социално осигурителна система, гарантираща отлични здравни грижи и безплатно образование. Шведският социален модел е фокусиран върху развитието, равенството, свободата и сигурността. Швеция предоставя отлични условия на служителите, минимална отпуска от 5 седмици. Правителството оказва съдействие на предприемачи, които искат да стартират собствен бизнес. Както и в другите скандинавски страни, Швеция е с много ниска престъпност и висока средна продължителност на живот.

Знаете ли коя е най бедната държава в света?

8. Австралия

Австралия фигурира в тази класация най-вече заради важността, която придава на образованието. Държавата оказва огромен натиск върху семействата не само децата задължително да посещават училище, но и да имат високи оценки там. Средната продължителност на училищното образование в Австралия е 20 години. Делът на образованието в брутния вътрешен продукт на страната е над 5%, един от най-високите в света.

9. Нидерландия
10. Дания
11. Сингапур
12. Канада
13. САЩ
14. Великобритания
15. Финландия
16. Нова Зеландия
17. Белгия
18. Лихтенщайн
19. Япония
20. Австрия

България е на 51-во място в тази класация. След нас са страни като Румъния, Беларус, Уругвай, Малайзия, Барбадос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com