5 продукта, които засилват паметта и прецизната работа на мозъка

20014
5 продукта, които засилват паметта и прецизната работа на мозъка
Снимка: iStock/Guliver

Поддържането на здравето на мозъка и нервната система зависи и от храненето. Включването на определени храни в менюто ви може да е от полза  за поддържане на ума остър и паметта силна, каза психиатърът и експертът по хранене от Харвардското медицинско училище д-р Ума Найду.

Подправки
Подправките не само придават вкус на ястията, но са известни и като мощни антиоксиданти, вещества, които помагат на клетките да противостоят на свободните радикали и окислителното увреждане, забавяйки процеса на клетъчна смърт и стареене в организма. Сред подправките, които са ефективни за поддържане на здравето на нервната система, експертът посочи куркумата и шафрана.

Ферментирали храни
Бактериите, които осигуряват самата ферментация, действат благоприятно на стомашно-чревния тракт. Преглед на 45 научни изследвания потвърждава, че редовната консумация на ферментирали храни също подобрява паметта и забавя когнитивния спад. Д-р Найду препоръча включването на натурално кисело мляко, кисело зеле, кимчи (корейско зеле) и комбуча в менюто.

Вредните навици, които РАЗРУШАВАТ мозъка

Защо трябва да се грижите за мозъка си? Навикът е редовна практика, от която повечето от нас зависят. Често не осъзнаваме нито причина...

Тъмен шоколад
Доказано е, че високото съдържание на какао в черния шоколад намалява риска от депресия. Този продукт също е богат на антиоксиданти. Д-р Найду съветва да изберете шоколад с минимално съдържание на захар.

Авокадо
Магнезият, съдържащ се в авокадото, участва в много процеси на функционирането на нервната система. Проучванията потвърждават връзката между магнезиевия дефицит и развитието на депресия.

Ядки
Здравословните мазнини в ядките, са от съществено значение за правилното действие на нервната система и мозъка, докато антиоксидантите значително възпират стареенето и защитават здравето на мозъка.

Добре е да се знаят най-вредните продукти за мозъка, за да бъдат избягвани, за сметка на полезните. 

Най-добрите витамини за здравето на мозъка

Въпреки че са необходими различни хранителни вещества за правилното функциониране на мозъка, има една жизненоважна група витамини, коят...

През последните години американски експерти препоръчват различни вариации на средиземноморската диета с цел подобряване здравето на нервната система. В същото време те препоръчват напълно или частично да се изоставят някои продукти.

Храни, пържени в частично хидрогенирано олио, като пържени картофи, пилешки хапки, пасирана риба, пръчици моцарела, уонтони и лучени пръстени, имат много трансмастни киселини. Тези вещества вдигат нивото на "лошия" холестерол в кръвта. Трансмазнините са най-силно свързани с увреждане на паметта при мъжете по време на периодите им на висока производителност. 

Много диетолози посочват ползите за мозъка от веществата, намиращи се в черния шоколад. Ново проучване показва, че какаовите дървета в Перу могат да натрупват големи количества кадмий в плодовете си, който след това може да се окаже в крайния продукт. За да се възползвате от ползите от шоколада и да избегнете възможни рискове, учените препоръчват да ядете не повече от една порция на ден.

Напитките с изкуствени подсладители също се смятат за опасни за здравето на мозъка от американските лекари. Учени са открили, че пиенето на повече от  700 гр. от такива напитки дневно увеличава риска от инсулт при жените с 23%.
Значителни проблеми правилното функциониране на мозъка може да причини консумацията на алкохол. Изследванията показват, че дългосрочната алкохолна зависимост може физически да свие мозъка. Изследванията с магнитен резонанс показват, че хроничните алкохолици, дори след пет дни без алкохол, имат намалена скорост на обработка в мозъчните лобове, отговорни за вниманието, ученето, решаването на проблеми и импулсивността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно