5 прости стъпки за предотвратяване на пожари у дома

1463
5 прости стъпки за предотвратяване на пожари у дома
Снимка: БГНЕС

Когато мислим за безопасността на дома си, обикновено се сещаме за правилното заключване на прозорците и вратите или за инсталирането на система за сигурност. Но има още една голяма опасност, на която много от нас просто не обръщат достатъчно внимание - пожарът. Не е като във филмите. След като пожарът се разгори, може да разполагате само с две-три минути, за да се измъкнете безопасно от момента, в който се включи алармата за дим. Кои са съветите и какво можете да направите у дома, за да предотвратите пожар:

НИКОГА НЕ НАПУСКАЙТЕ КЪЩАТА ДОКАТО ГОТВИТЕ

Пожарите, причинени от готвене, са най-честата причина за пожари и наранявания в дома, а повечето пожари, причинени от готвене, са свързани с кухненската печка. Звучи ли ви познато? Приготвяте нещо за вечеря и след това бягате от кухнята, за да свършите нещо, което вероятно не е толкова важно, но въпреки това опитвате да вършите няколко неща едновременно. Това, което е трябвало да отнеме само няколко секунди, се превръща в минути, а след това се връщате в кухнята само, за да откриете, че това, което е готвено, вече е изкипяло или изгоряло.

Имат ли срок на годност свещите

За щастие повечето пъти ще се разминете без пожар. НО, за да сте в безопасност, винаги оставайте в кухнята, докато пържите, варите или печете. Ако все пак се наложи да напуснете кухнята, за да сте сигурни, просто изключете печката. А ако задушавате, печете или изпичате храна, не забравяйте да я проверявате редовно. Никога не напускайте дома си, докато храната се готви, и използвайте таймер за приятелско напомняне.

ПОДДЪРЖАЙТЕ МЯСТОТО ЗА ГОТВЕНЕ ЧИСТО И ОРГАНИЗИРАНО

Понякога, когато не обръщаме внимание, нещата в пространството за готвене могат лесно да се запалят. Неща като ръкавици за готвене, дървени прибори, опаковки от храна, хартиени кърпи или салфетки трябва да се държат на безопасно разстояние от плота на печката. Когато готвите по-организирано и почиствате в процеса на работа, е много по-малко вероятно да допуснете такива неща до печката.

Рисковете за здравето, които крие домът ни

БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ В СЛУЧАЙ, ЧЕ ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР ПРИ ГОТВЕНЕ

Понякога, дори когато си мислим, че сме в безопасност, може да се случи нещо. Затова, за да сте малко по-предпазливи, докато готвите, дръжте наблизо капак, който пасва правилно на тенджерата или тигана, който използвате. Ако все пак възникне малък пожар, използвайте капака, за да задушите пламъците, и след това изключете горелката. Дръжте съда покрит, докато разберете, че огънят е утихнал и тиганът или тенджерата са изстинали напълно. Ако вместо това има пожар във фурната, бързо я изключете и дръжте вратата затворена. Ако в някакъв момент почувствате, че огънят е твърде голям, за да се справите с него, излезте от къщата, затворете вратата зад себе си, за да помогнете за ограничаване на пожара и се обадете на 112. Не се връщайте обратно и оставете професионалистите да се справят с него.

Тези неща в дома ви не са безопасни, по-добре ги махнете

ВИНАГИ БОРАВЕТЕ ВНИМАТЕЛНО СЪС СВЕЩИТЕ

Нека си признаем: нищо не създава настроение така, както светлината на свещите. Те създават релаксираща атмосфера и могат да миришат адски приятно. Но колкото и да са красиви, свещите могат да бъдат основна причина за пожари в дома. Ако обичате свещите толкова много, има няколко неща, които можете да направите, за да продължите да им се наслаждавате безопасно:

- Никога не оставяйте свещите без надзор и ги изгасяйте всички, когато решите да напуснете стаята или да си легнете.

- Избягвайте използването на свещи в спалнята и на други места, където хората могат да заспят.

- Дръжте свещите на разстояние най-малко 30 см от всичко, което може да изгори, включително декорации или зеленина.

- Винаги поставяйте свещниците върху стабилна, незатрупана повърхност и използвайте свещници, които не се преобръщат лесно.

- Запалвайте свещите внимателно, като пазите косата, ръкавите и по-свободните дрехи от пламъка.

Перфектен огън и обезопасена КАМИНА - ето как

- Подрязвайте дългите фитили, за да поддържате пламъците в нормално състояние. И не забравяйте да изгасите пламъка, преди да се доближи до държача или контейнера. Можете да използвате капака на свещника, за да задушите пламъка внимателно, вместо да го издухвате.

- Подгответе фенерчета и осветителни тела на батерии, които да използвате при прекъсване на електрозахранването. Никога не използвайте свещи.

УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ АЛАРМИТЕ ВИ ЗА ДИМ СА В ИЗПРАВНОСТ

Кога за последен път тествахте димните си аларми? Не си спомняте? Може би е време. Димните аларми в дома ви трябва да се почистват от прах и да се тестват всеки месец. Ако те не работят правилно, незабавно сменете батериите или, ако е необходимо, подменете устройството. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com