Перфектен огън и обезопасена КАМИНА - ето как

5427
Перфектен огън и обезопасена КАМИНА - ето как
Снимка: Thinkstock/Guliver

Има нещо неповторимо уютно в купчината пукащи дърва в студен ден, което със сигурност е причината камините да са толкова желана функция във всеки дом. Притежаването на камина обаче е отговорност и да се уверите, че тя е в добро състояние за редовна употреба, не е повод за експериментиране от типа "направи си сам". Това е една от областите, в които безопасността на първо място е от голямо значение. Ще ви е необходим професионален коминочистач или домашен инспектор, който да провери домът ви, преди да запалите първото дърво.

Изберете този начин на отопление, за да спестите пари през зимата

НАПРАВЕТЕ ИНСПЕКЦИЯ НА КАМИНАТА СИ

Ако сте в процес на сключване на договор за ново жилище, уверете се, че вашият домашен инспектор обстойно ще проучи камината. Те могат да потърсят дефекти като дупки в димохода, огнища, които са твърде малки, за да предпазят пода от гореща пепел и искри, или твърде къси комини, което представлява опасност от пожар. Коминочистачите ще проверят за креозот (потенциално опасно катранено вещество, което е страничен продукт от изгарянето на дърва), ръждясали димоотводи и други често срещани проблеми, включително пернати или космати нашественици. 

Нестандартни начини да се стоплим, ако наблизо няма камина или парно

ПОЧИСТЕТЕ КАМИНАТА СИ

Всяка година трябва да почиствате комина си. Това включва цялостно почистване. Чистачът трябва да е въоръжен със специални дълги четки за отстраняване на сажди и креозот. Ако в димохода - облицованият вътрешен улей, който свързва горивната камера с комина на покрива, се натрупат твърде много от двете вещества, това може да предизвика пожар. Също така обмислете варианта за капачка на комина. Капачките са защитни устройства, които предпазват комина от животни, листа и клони, като в същото време пропускат дим и въздух. Коминочистачите могат да предложат ремонти, като например пренареждане на комина или подмяна на тухлите, но вие ще искате да получите още едно или две мнения и да наемете изпълнител или зидар, който да се справи с поправките.

Тайната на черния и белия дим

ОТВАРЯНЕ НА ДИМОХОДА

След като коминочистачът или инспекторът на дома прецени, че камината ви е безопасна, поискайте да ви покаже как да отворите димохода. Ако той е затворен, ще бъде блокиран от малка вратичка, наречена клапа, която е скрита от погледа във вътрешността на димохода. Клапата е там, за да задържа въздуха навън или да му позволява да навлиза. Тя се задейства чрез издърпване на верижка или натискане на лост, който обикновено се намира в долната част на обграждащата камина. Тя трябва да е отворена, когато запалите огън, за да може кислородът да захранва пламъка, а димът да излиза през комина.

Има ли нужда комина от шапка

ВЗЕМЕТЕ ПРАВИЛНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ ЗА КАМИНА

Продават се множество аксесоари за камини, включително кожени поставки за дървени трупи и блестящи запалки, но тези, от които наистина се нуждаете, са свързани с безопасността и ефективността. ЕТО НЯКОЛКО ПРИМЕРА:

МЕТАЛНА РЕШЕТКА. Започнете със закупуването на метална скара (по същество малка метална поставка за дървата). Тя ще позволи на въздуха да влезе под дървата и ще улесни тяхното запалване.

ТЕЛЕНА ИЛИ МЕТАЛНА РЕШЕТКА. Те предотвратяват излитането на искри от камината. Едва ли искате нещо да изскача навън от пукащите дърва.

ЛОПАТА И МЕТЛА. Купете комплект инструменти за камина, който включва малка лопата и метла за почистване на студената пепел няколко часа след изгасването на огъня.

МЕТАЛЕН КОНТЕЙНЕР ЗА БОКЛУК. Препоръчително е да вземете и малка метална кутия за боклук, някакъв контейнер, който да използвате, за да изнесете пепелта далеч от къщата. Не бъдете от хората, които слагат пепел в хартиени торбички, поставят ги навън на верандата и къщата им се запалва.

ПОЖАРОГАСИТЕЛ. Също така ще искате да държите пожарогасител наблизо. Бонус е ако в стаята има работещи, тествани детектори за дим и въглероден окис.

Пелетни камини – подобрете и улеснете отоплението през зимните месеци

КАК ДА ЗАПАЛИТЕ СИЛЕН, НО БЕЗОПАСЕН ОГЪН?

Най-важните неща са: Започване на работа с огнище без стара пепел, използване на сухи дърва и никога да не затваряте димохода или да оставяте огъня без надзор, докато жаравата не спре да гори напълно. За да се разгори огънят, трябва да усъвършенствате стратегията си за подреждане на дървата. Основната идея е да ги подредите по начин, който позволява на кислорода и пламъците да се движат между дървата. Една от изпитаните техники е да се създаде форма на палатка, като в центъра се поставят дърва за горене, а след това около тях се накланят вертикално трупи, чиито краища се събират в точка на върха. Друг ефективен метод е подреждането на успоредни трупи на два или три перпендикулярни слоя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com