6 неща, които се случват на тялото, когато преяждаме

1187
6 неща, които се случват на тялото, когато преяждаме
Снимка: iStock

Преяждането e често срещано явление, но то може да има значителни неприятни последици за организма. Когато консумираме повече храна, отколкото тялото ни се нуждае, настъпват няколко физиологични промени.

Тези промени могат да повлияят на здравето ни по различни начини, което подчертава значението на съзнателното хранене и контрола на порциите.

Ето шест неща, които се случват с тялото, когато преяждаме:

Натоварване на храносмилателната система

Едно от непосредствените последствия от преяждането е натоварването на храносмилателната ни система. Стомахът се разширява, за да поеме излишната храна, като оказва натиск върху околните органи, като например червата. Това може да доведе до дискомфорт, подуване на корема и лошо храносмилане. С течение на времето хроничното преяждане може да допринесе за храносмилателни проблеми като гастроезофагеална рефлуксна болест, при която стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, причинявайки киселини и дразнене.

Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната

Инсулинов скок

Преяждането, особено с храни с високо съдържание на рафинирани захари и въглехидрати, може да доведе до бързо повишаване на нивата на кръвната захар. В отговор на това панкреасът освобождава инсулин, за да помогне на клетките да абсорбират излишната глюкоза.

Честите скокове в производството на инсулин обаче могат да доведат до инсулинова резистентност - състояние, при което клетките стават по-малко чувствителни към действието на инсулина. Инсулиновата резистентност е предшественик на диабет тип 2 и може да допринесе за увеличаване на теглото и метаболитни нарушения.

Увеличаване на теглото

Най-очевидният резултат от хроничното преяждане е увеличаването на теглото. Когато постоянно консумираме повече калории, отколкото изгаряме, излишната енергия се натрупва под формата на мазнини в цялото тяло. С течение на времето това може да доведе до затлъстяване - състояние, свързано с множество рискове за здравето, като сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане и някои видове рак. Управлението на размера на порциите и изборът на богати на хранителни вещества храни може да помогне за предотвратяване на прекомерното увеличаване на теглото.

Възпаление

Преяждането, особено с храни с високо съдържание на преработени захари и нездравословни мазнини, може да предизвика възпаление в организма. Тази възпалителна реакция е част от защитния механизъм на имунната система, но хроничното възпаление е свързано с различни здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания, артрит и възпалителни чревни разстройства. Консумирането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и омега-3 мастни киселини, може да помогне за намаляване на възпалението и за насърчаване на цялостното здраве.

Какво да направите, ако сте преяли

Хормонален дисбаланс

Хормоните, които регулират чувството за глад и ситост, като лептин и грелин, могат да бъдат нарушени при преяждане. Лептинът, често наричан "хормон на ситостта", сигнализира на мозъка, че сме сити и трябва да спрем да ядем. Прекомерната консумация на висококалорични храни обаче може да доведе до лептинова резистентност, при която мозъкът става по-малко отзивчив към сигналите на лептина. Това може да доведе до цикъл на преяждане и увеличаване на теглото. Грелинът, "хормонът на глада", също може да бъде засегнат, което води до повишен апетит и желание за нездравословни храни.

Повишен риск от хронични заболявания

Преяждането е значителен рисков фактор за развитие на хронични заболявания като сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Излишните телесни мазнини, особено около корема, могат да освободят възпалителни вещества и хормони, които допринасят за тези състояния. Освен това преяждането често върви ръка за ръка с неправилен избор на хранителен режим, включително висок прием на преработени храни, натрий и нездравословни мазнини, които могат допълнително да повишат риска от хронични заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com