Какво да направите, ако сте преяли

18315
Какво да направите, ако сте преяли
Снимка: iStock

Какво да правим при преяждане? Това е въпрос, с който всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си. Голямо количество храна, консумирана само за няколко часа, се отразява неблагоприятно на храносмилателната система. Това е голямо натоварване за стомаха и стрес за организма.

Разбира се, най-добрият начин да се отървете от проблемите, свързани с преяждането, е да не го правите. Тоест, най-добре е да не преяждате и тогава няма да се появят тези проблеми.

Но преди да започнете да се борите с проблема, трябва да се уверите, че това е преяждане, а не някаква друга болест. За да направите това, е важно да обърнете внимание на симптомите.

1. Тежест

Основният признак за преяждане е тежестта в стомаха. Обикновено е придружено от подуване на корема и дискомфорт. Дишането става трудно, възниква задух.

От физиологична гледна точка всичко това се обяснява по следния начин. В стомаха има много храна и поради това стените му са опънати. Това се отразява негативно на работата му и изпълнението на основните му функции. В този случай тези органи, които са близо до стомаха, също страдат. Именно поради притискането на белите дробове става трудно да се диша.

Тези храни са задължителни след преяждане със сладкиши

2. Гадене

Ако храната все още не може да премине по-нататък по стомашно-чревния тракт, идва следващият симптом - гадене. Така тялото се опитва да се отърве от всичко излишно.

Позив за повръщане е предупреждение за опасността, която може да дойде, ако не помогнете на храносмилателната си система в момента.

3. Болки в корема

Поради факта, че стените на стомаха са опънати, има болка в корема. Но този симптом обикновено преминава от само себе си.

4. Метеоризъм

Тежестта и болката в корема често са придружени от метеоризъм. Това се случва, когато ядете голямо количество храна, която спомага за образуването на газове. Храните, които причиняват метеоризъм, включват преди всичко бобови растения, зеле, газирани напитки.

5. Безсъние

Друг симптом на преяждането е безсънието. Ако празникът се е провел до през нощта, тогава няма да е лесно да заспите. В крайна сметка тялото ще се опита да усвои цялата храна, която наскоро е влязла в стомаха.

Как да разтоварим организма след празничното преяждане

Лечение

Почивка

Най-добре е да започнете с почивка. За да направите това, можете да легнете за известно време и да се опитате да се отпуснете.

Разходка

След кратка почивка можете да излезете навън и да се разходите. Основното нещо е да не бързате. Ходенето не трябва да бъде твърде бързо.

Топли предмети

Топлите предмети ще имат положителен ефект върху пълен стомах. Можете да прикрепите грейка или някакъв съд, пълен с топла вода към стомаха.

Дъвка

Факт е, че когато е в устата на човек има дъвкателни движения, количеството сок, отделяно от стомаха, се увеличава. И колкото повече сок, толкова по-интензивен ще бъде процесът на храносмилане.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет също може да ускори работата на стомаха.

Една супена лъжица ябълков оцет и същото количество мед се добавят към 0,2 л вода. Когато и двете вещества се разтворят във вода, лечебният състав ще бъде готов. Можете да започнете да го пиете, но е важно да не бързате. Най-добре е да пиете кратки глътки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com