Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната

3421
Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната
Снимка: iStock

Повечето хора познават тежкото усещане от преяждане, което според е много вредно за здравето.

„Лесно е да се увлечете от сладост към храната или ако я приемате като начин за справяне с безпокойството и стреса. Но и двете допринасят за преяждането“, казва психологът и специалист по хранителни разстройства Кийт Краген.

Лекар: Всеки човек с диабет трябва да пие този чай след преяждане

Ако преяждането се превърне в навик, това може да доведе до хранително разстройство или наддаване на тегло. А наднорменото тегло увеличава риска от сърдечни проблеми, инсулт, диабет тип 2, проблеми с дишането, много видове рак и преждевременна смърт.

Но дори и в краткосрочен план, прекаляването с храна се отразява на тялото. В случая се случват 6 неща, които се отразяват неблагоприятно върху неговата функция – разширяване на стомаха, появата на киселини, колебания в нивата на кръвната захар, ускоряване на метаболизма и сърдечния ритъм. Появата на умора и летаргия.

Последици от преяждането

„Стомахът се разширява и оказва натиск върху други органи. Стомахът е като балон, който се разширява, когато ядете. Когато е празен, изглежда като стафида, която е свита и заема по-малко място“, казва гастроентерологът Матю Хочейт.

„За да помогне на тялото ви да разгради цялата храна, метаболизмът ви временно се ускорява след обилно хранене, обяснява диетологът Британи Вернер. Тя отбеляза, че това превключване към ускоряване може да накара някои хора временно да се почувстват замаяност.

„Когато ядете твърде много, тялото ви отклонява кръвния и енергийния поток от мозъка и другите органи към червата", обяснява екпсертът и допълва, че това е една от причините да се чувствате уморени.

Вероятно сте забелязали, че нямате толкова много енергия, когато стомахът ви е пълен. Намаляването на енергийните нива е нормално, защото тялото ви работи много усилено, за да смила храната. След хранене органите отделят допълнителни ензими и хормони, като лептин и серотонин, които могат да допринесат за умората.

Когато ядете, нивата на кръвната ви захар се повишават, особено ако ядете храни с високо съдържание на захар и въглехидрати. Това подтиква тялото ви да произвежда хормона инсулин. Ако тялото не може да произвежда достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар се повишават рязко и след това падат. Това може да допринесе за чувство на умора.

Хората често изпитват киселини и подуване на корема след преяждане. Киселините се появяват, когато стомашната киселина и друго стомашно съдържимо се върнат обратно в хранопровода, създавайки неприятно усещане за парене в гърдите.

Добрата новина е, че повечето хора се възстановяват в рамките на няколко часа. Изследванията показват, че тялото се възстановява доста бързо след един епизод на преяждане, допълва гастроентерологът.

Още: Лекар: Преди да седнете на новогодишната трапеза, изпийте 1 чаша от това и ще забравите за преяждането

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com