6 причини за прегаряне на работното място

1712
6 причини за прегаряне на работното място
Снимка: Unsplash

Ето 6-те причини за прегаряне на работното място и какво можете да направите, за да го избегнете.

1. Претоварване на работата

По-интензивната работа изисква повече време и е по-сложна, което създава претоварването, подкопавайки ефективността, здравето и благосъстоянието. Научете се как да кажете учтиво „не“. Проведете разговор с шефа си, изразявайки загрижеността си, че качеството ще се разклати, ако количеството се увеличи. Шефът ви също може да е преуморен и да не знае, че са ви изпратили твърде много работа.

2. Липса на контрол

Това е друг начин, по който работата допринася за прегарянето. Служителите се нуждаят от известна степен на автономност в работата си и микроуправлението не е решението. Както твърдят Маслах и Лайтер, служителите тълкуват микроуправлението като липса на доверие, което ги лишава от шанса да използват своята професионална преценка. Намерете проект с нисък риск на работа и го управлявайте. Вашата цел е да изградите доверие с шефа си. Ако поемането на контрол над проект по време на работа не е възможно, намерете място, където можете да ръководите в други области от живота си. Може би можете да преподавате на някой от спортните отбори на децата си или да преподавате клас в една от вашите области на страст и опит.

3. Недостатъчно възнаграждение

10 признака, че сте пред "бърнаут"

Имаме толкова много ангажименти, свързани с работа и личностно развитие, че често стресът взима превес и се случва т.нар. бърнаут. Прег...

Това включва както външни - пари, престиж и сигурност - така и присъщи - извършване на работа, която ви харесва с уважавани колеги и изграждане на опит - награди. Комбинираната загуба и на двете допринася за разединяване. Ако вашата работа е досадна, може да намерите както вътрешни, така и външни награди в дейности извън работата. Много потенциални предприемачи са стимулирани да започнат нещо, когато им липсва ангажираност в работата. Тази нова дейност не само би могла да донесе усещане за възнаграждение и допълнителен доход, ако нещата се получат добре, но в крайна сметка бихте могли да я замените с настоящата си работа.

4. Разбивка на общността

В някакъв момент от живота си сте изпитали онзи неделен следобеден ужас, който идва с осъзнаването, че уикендът е почти свършил и скоро отново се връща. Чувството за принадлежност се разсейва и става въпрос за индивидуално оцеляване. Един от най-големите фактори, допринасящи за това чувство на безпокойство, е напрежението сред колегите, особено с шефа. Най-добре е да свършите работата си и да избегнете попадането в някоя от негативните драми. Ако вашата компания има силен отдел за човешки ресурси, попитайте дали биха могли да привлекат някого, за да стигне до корена на проблема и да се реши.

5. Липса на справедливост

Когато на работното място присъстват доверие, откритост и уважение, членовете на персонала го възприемат като справедлива среда. В тази ситуация организацията действа справедливо и цени всеки индивид. Тези компоненти са необходими за поддържане на ангажираността на служителя по време на работа. Липсата им допринася пряко за прегарянето. Стремете се да бъдете честни, уважителни и надеждни във всичките си взаимодействия на работното място.

Какво е бърнаут и как да се справим с него?

Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… Всички ежедневни фактори, на които са изложени хората в шумния град водят до син...

6. Противоречиви ценности

Ценностите са противоречиви за служителите, когато преобладаващата организационна култура изпраща съобщение, че не е нужно да правят бизнес според благочестивите ценности. Направете честна инвентаризация на действителните морални стойности на вашата компания спрямо вашите собствени. Откривате ли, че компрометирате една или повече от вашите ценности, за да продължите да получавате заплата? Това не е възможно в дългосрочен план. Освен ако компанията не промени начина, по който работи, ще трябва да потърсите другаде, за да избегнете попадането си на път за изгаряне.

Можете да се предпазите от прегаряне

Всички причини за прегаряне са резултат от трудовата култура. Добавете към това стреса от внезапното принуждаване да работите от вкъщи и всичко, което дойде с ужасния сценарий, изигран през 2020 г. - разбираемо бихте могли да се почувствате напълно безпомощни. Дори ако 2021 се окаже продължение на миналата година, предприемете стъпки за защита на вашето благополучие и избягвайте призрака от прегаряне, който дебне на всяко нездравословно работно място.

Източник: yourtango.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com