6 ранни предупредителни признака на преддиабет, които всеки трябва да знае

5821
6 ранни предупредителни признака на преддиабет, които всеки трябва да знае
Снимка: Pixabay

Преддиабетът е междинно състояние, което в повечето случаи води до развитие на диабет тип 2. Коварността му крие в това, че практически протича безсимптомно и ако нямате навика да следите редовно нивата на кръвната си захар, може дори да не знаете, че сте в опасност.

За щастие има определени симптоми, както и фактори, които издават риска от развитие на това заболяване. Ако внимателно следите състоянието си, можете да забележите алармените сигнали навреме и да предприемете необходимите действия.

Плевен се включва в инициативата „България срещу диабета“

Община Плевен се присъединява в провеждането на инициативата „България срещу диабета“, чиято цел е превенция на заболяванет...

С навременна промяна в диетата и начина на живот, можете да стопирате развитието на болестта и да върнете кръвните си показатели в норма. Така че, в никакъв случай не пренебрегвайте тези симптоми.

Умора

Един от първите признаци на преддиабет е повишената умора, която се появява дори след леко натоварване. Тя е провокирана от колебания в нивата на кръвната захар, а физическата активност се счита за най-добрият начин за борба с тях. Ето защо, дори ако не се чувствате много добре, отидете на разходка или направете някакво упражнение, най-вероятно веднага ще се почувствате по-добре.

Отслабване

Всяка неоснователна загуба на тегло е причина да посетите лекар възможно най-скоро. Ако не сте променили диетата си, не сте увеличили физическата активност и сте свалили няколко килограма, обърнете се към специалист възможно най-скоро, за да проверите нивото на кръвната си захар.

Безплатни консултации за хора с диабет в болница "Св. Иван Рилски"

По случай Международния ден за борба с диабета, Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ организира от 14 до 18 ю...

Колкото и да е странно, в началните етапи на диабет пациентите често губят тегло: това се дължи на честото уриниране, при тялото изгаря повече калории и след това се опитва да компенсира изразходеното с увеличаване на апетита. Така че, ако ядете повече от обикновено и отслабвате едновременно с това, време е да проверите кръвната си захар.

Влошаване на зрението

Високите нива на кръвната захар могат да стеснят или да увредят кръвоносните съдове на очите, което води до замъглено виждане. Всеки десети пациент с преддиабет има ретинопатия - зрително увреждане. Ето защо, ако сте започнали да виждате по-лошо, трябва не само да се свържете с офталмолог възможно най-скоро, но и да изследвате кръвната си захар.

Тъмни петна по кожата

Потъмняването в областта на лактите, коленете, подмишниците и врата е един от най-сериозните симптоми, които никога не трябва да се пренебрегват. Излишъкът от инсулин кара клетките да се делят по-бързо и в резултат се появяват тъмни петна. Ако забележите нещо подобно, потърсете лекар възможно най-скоро.

Безплатно: Болница „Св. Иван Рилски“ предлага онлайн консултации за диабет

Безплатни онлайн прегледи за болни от диабет организират от столичната болница "Св. Иван Рилски", съобщиха от здравното заведение. Кон...

Нарушения на съня

Колкото по-лошо спим, толкова по-ниско е нивото на инсулин в организма ни. Освен това лишаването от сън води до повишено производство на хормона на стреса кортизол, който увеличава инсулиновата резистентност на клетките. Следователно, колкото по-лош е сънят ви, толкова по-висок е рискът от преддиабет при вас.

Поликистозни яйчници

Друг фактор, който драстично увеличава риска от развитие на диабет, е синдромът на поликистозните яйчници. Все още учените не могат да обяснят причината за тази връзка. Поради тази причина, ако някога сте страдали от синдром на поликистозните яйчници, трябва редовно да проверявате нивата на кръвната си захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com