7 бабини рецепти за защита от комари, за които малко хора знаят

26384
7 бабини рецепти за защита от комари, за които малко хора знаят
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

За да направите лятото на село и в гората приятно и комфортно, използвайте надеждни и доказани от векове народни репеленти.

Колкото и напреднал да е нашият 21-ви век, колкото и модерни джаджи да имате в джоба си, някои явления не се променят с векове. Всяко лято не само ни носи слънце, топлина и зеленина, но и събужда насекомите, сред които има много кръвопийци. Особено досадни са комарите.

Ето няколко начина, с които нашите прабаби са се спасявали от комари.

1. Карамфил

Има няколко начина да използвате карамфил като репелент срещу комари.

Първият е да приготвите коктейл от карамфил: 200 мл вода за 5 изсушени пъпки. Варете на слаб огън 15 минути, след това охладете отварата и прецедете. Карамфиловата вода може да се налее в бутилка със спрей и да се напръска върху тялото и всичко наоколо.

Вторият начин е да направете "карамфилово дърво" от изсушен карамфил и цитрусови пъпки. Нарежете лимон или портокал наполовина и забодете 10-15 пъпки карамфил в пулпата. Това ще бъде двоен удар, тъй като цитрусовите плодове също плашат кръвопийците.

Защо само женските комари смучат кръв?

2. Ванилия

Купете ванилия под формата на прах и нанесете върху тялото по всякакъв начин. Може да се използва по различни начини. Най-лесно е да разредите щипка ванилия във вода и да нанесете върху ръцете, шията, лактите, коленете. Или добавете ванилин към бебешки крем и намажете откритите части на тялото.

3. Брезов катран

Може би най-древният и най-малко приятна естествена защита от комари. Основата за производството му е брезова кора. Катранът се смесва с всяко масло - слънчогледово, конопено и т. н. Това е важно, тъй като в чист вид може да причини сериозно дразнене на кожата, почти изгаряне. Но прогонва не само комарите, но и мушиците, кърлежите и други сериозни кръвопийци.

4. Нещо кисело

Много ефективен и прост вариант за самозащита. Комарите мразят всякаква киселина. Вземете оцет - трапезен или ябълков, смесете с вода в съотношение 1: 1 и избършете откритата кожа. Първоначално ще трябва да издържите неприятна миризма, но за човешкото възприятие тя бързо ще изчезне, а комарите ще я усещат дълго време.

5. Здравец

Това е естествен репелент. Здравецът може да ви защити и на село - той се вкоренява перфектно в градината, в цветни лехи и покрай пътеки. Можете да използвате ароматно масло от здравец в арома лампа. Със същото масло намажете китките, шията, сгъвките на лактите.

11 изумителни факта за комарите

6. Дим

Това работи добре в гората до огъня или на село. Комарите мразят дима от горящи клонки и шишарки от хвойна. Не понасят и други иглолистни миризми - коледни елхи, борове, ела. Така че тези клони също трябва да идат в огъня.

7. Правилно хранене

Наблюдавайки поведението на насекомите и провеждайки изследвания, експертите са установили, че комарите хапят най-малко от всички хората, които консумират витамин В1 в големи количества. Намира се в бобови растения, пълнозърнесто брашно, свинско месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com