Защо само женските комари смучат кръв?

15610
Защо само женските комари смучат кръв?
Снимка: iStock

Хапят само женски комари. Мъжките имат пернати антени. Те им помагат да доловят кога наблизо има женски. Женските комари разполагат с храстови антени. Мъжките най-често живеят за седмица, а женските до няколко месеца, пише в специализиран блог.

Къде обитават комарите?

Тези дребни кръвопийци са навсякъде, но най-много предпочитат блата, места с голяма влага и бавно течащи води. Тези вредители снасят яйцата в застояла и плитка вода. Те снасят от 100 до 400 яйца накуп. Развиват се в езера, по блата, по басейни, вани за птици, вътрешността на гумите и контейнери с плитка и/или застояла вода.

Яйцата се излюпват за 1 или 2 дни в ларви, които приличат на малки червеи. Жизненият цикъл от яйце до възрастен може да отнеме по-малко от десет дни, ако температурата е подходящата. Идеалната за развъждането им температура е между 22° и 27°C.

Защо само женските комари смучат кръв?

Комарите и то женските смучат кръв за периода на размножаване. По право кръвта е богат на протеини източник. Наред с това тя съдържа аминокиселини и желязо, така женските комари пият кръв, за да отглеждат яйцата. Мъжките не хапят. Те консумират вода, цветен нектар и растителен сок. С последните се хранят и женските.

Как комарите пренасят болести и зарази?

Най-лесният начин за прогонването на КОМАРИТЕ е ето този

Никой не се радва на нашествията на комарите. Присъствието на тези насекоми успява да породи безпокойство у нас, а паралелно с това и с...

Комарите са преносители на болести, заради ухапването, което правят с хоботчетата си. Те са вектори, които пренасят инфекции с органите си за смучене и самата кръв. Когато женският ухапе кожата на човек, той инжектира малко количество слюнка в кръвта, за да предотврати съсирването й. Когато по кожата се появи алергична реакция към тази слюнка, на ухапаното място се появява пъпка или червена подутина. Извършва се обмен на течности между комар и кръвен поток. Комарът е заразен, в момента, когато смуче кръв от болен (животно или човек), заразен с бактерии или вирус. После предава инфекцията, чрез ухапване. Комарите се хранят на глътки. Това означава, че насекомото не изсмуква цялата кръв, а приема много „порции“ от много и различни източници. По този начин много повече хора са изложени на инфекция.

Знаете ли, че?

Комарите имат ключова роля в цялата екосистема. Те образуват източник, незаменим на биомаса в хранителната верига. Служат за храна за риби, жаби, ларви и птици, прилепи, а някои от тях са и добри опрашители.

Комарите имат собствена кръв, наречена хемолимфа! Хемолимфа съществува в членестоноги, включително насекоми. Веществото се състои предимно от вода, а също така съдържа смес от вещества като йони, пигменти, въглехидрати, липиди, глицерол, аминокиселини и хормони. Хемолимфата е бистра до жълтеникава.

Тези дребни кръвопийци са по-активни от здрач до зори. Те почиват през деня, защото тогава въздухът е спокоен, а това улеснява летенето и търсенето на домакини. През зимата зимуват, заспивайки дълъг сън. Старите комари умират с наближаването на студеното време. Но яйцата им оцеляват, през студената зима и се излюпват в първите дни на вече топлото пролетно време.

Ако искате нито 1 комар да не доближава дома ви, веднага засадете това цвете

Комарите са сред най-досадните вредители, да не говорим, че ухапването от тях е толкова неприятно, че след това седмица не можем да го ...

Комарите са с малък мозък. Той е прост в сравнение с човешкия, но за насекомото е достатъчно, за да вижда, да се движи, да вкусва и да откриват миризми или топлина.

Понеже консумират кръв или нектар, комарите също се изхождат. Техните фекалии са полутвърди или в течна форма.

Те пътуват на къси разстояния и могат да изминат 100-200 фута (30-60 метра) наведнъж, със скорост от 1-1,5 мили/час (1,5-2,4 км/ч). Комарите са едни от най-бавно летящите насекоми, въпреки малкото си телесно тегло.

Сезонът на активност за комарите трае от май до септември. Размножителният период е от юли до септември.

Данни за съществуването на комарите има от преди 400 млн. години, това е времето на триаския период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com