7 мита за здравето на очите

1137
7 мита за здравето на очите
Снимка: iStock

Науката не стои на едно място и това, което преди се е смятало за аксиома, сега се поставя под въпрос или се тълкува по различен начин. Офталмологията не е изключение.

Нека да разгледаме популярните митове за зрението и да поговорим за това какво всъщност е добро за очите.

1.         Четенето на тъмно уврежда зрението ви

Казват ни това от детството, но всъщност четенето при слаба светлина не вреди повече на очите, отколкото например снимането при слаба светлина уврежда фотоапарата.

Четенето на текстове от ярко светещ екран на компютър и смартфон причинява много повече увреждания на зрението, особено ако стаята е тъмна и контрастът на светлината е много остър.

2.         За да виждаш добре, трябва да ядеш моркови

Това е вярно, но с уговорка. Не само морковите, но и тиквата, зелето (всички видове), тиквичките, спанакът, кайсиите и други плодове и зеленчуци със зелен и оранжево-жълт цвят съдържат ценни за очите каротеноиди – лутеин и зеаксантин.

Отделно, заслужава да се отбележи зеленият чай. Китайски учени са установили, че рискът от развитие на някои офталмологични заболявания (катаракта, глаукома, дегенерация на макулата) сред ценителите на зеления чай е значително по-нисък от тези, които избягват тази напитка. Тайната на всичко са антиоксидантите в зеления чай. Достатъчно е да пиете 1-2 чаши на ден.

3.         Ако зрението се повреди, не може да се възстанови

Интензивността на визуалната работа на съвременния човек благодарение на телевизорите, компютрите и смартфоните се е увеличила десетократно през последния половин век. Всичко това води до повишено напрежение на зрителния апарат – спазъм на акомодацията, което води до влошаване на зрението поради развитието на така наречената фалшива миопия. За щастие, в началото е обратимо, просто трябва да починете очите си, като се откажете от джаджи за 5-7 дни и зрителната острота ще бъде възстановена.

4.         С развитието на възрастта късогледството изчезва

За съжаление, в този случай „плюсът“, който се появи през годините, не компенсира вече съществуващия „минус“. Преди, поради късогледство, не можехте да виждате добре в далечината, а сега, поради добавеното далекогледство, ви е трудно да работите от близко разстояние.

5.         Зрителната умора е само в очите

Всъщност, тя обхваща цялото тяло: в края на краищата ние виждаме не само с очите си, но и с мозъка си. Въпреки това, органът на зрението страда преди всичко, реагирайки със синдрома на сухото око и спазъм на вътрешните му мускули, които регулират кривината на лещата.

6.         Докато виждам нормално, няма нужда да ходя на лекар

Дори всичко да е наред със зрението ви, вземете за правило редовно да се подлагате на преглед при офталмолог – поне веднъж годишно, за профилактика.

7.         Водата от чешмата може да причини слепота

Това е вярно, но особено за тези, които носят контактни лещи. Хората, които изплакват лещите си с чешмяна вода или забравят да ги свалят, докато плуват в басейна, са изложени на риск от заразяване с опасна инфекция, причинена от микроскопична амеба, наречена Acanthamoeba. Когато попадне в очите, този паразит понякога причинява Acanthamoeba кератит, възпаление на роговицата, което често води до необратимо зрително увреждане и дори слепота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...