7 неща, които причиняват омазняване на косата

1981
7 неща, които причиняват омазняване на косата
Снимка: iStock/Guliver

Скалпът трябва да произвежда определено количество мазнина, за да бъде косата здрава и като външна бариера, която да предпазва от различните микроби. Прекаленото количество обаче може да предизвика редица проблеми – коса без обем, раздразнен скалп и пърхот. За щастие проблемите с прекаленото омазняване вече имат установени причини и ето кои са те:

Причини за мазна коса

Стягате прекалено много косата

Може да си мислите, че конската опашка е чудесна за мазна коса, но това не е точно така. Да, косата изглежда спретнато, но себумът се натрупва отдолу под космите. Елегантните прически изискват много силни продукти за фиксиране, за да изглеждат стегнати. Това пък кара косата да се омазнява още по-бързо.

Не измивате косата със студена вода

Топлата вода може да е чудесна за дълбоко почистване, но тя изсушава и може да предизвика пърхот. Мийте я с хладка вода, когато използвате шампоан и балсам. Накрая затворете порите като я изплакнете със студена вода.

Топ 7 на навиците, които са пагубни за косата

Избирате грешни продукти за коса

Експертите съветват да внимавате с продуктите, на които пише „интензивни“ тъй като те могат да утежнят допълнително косата. Те съветват да избягвате продукти, които са силно увредена или суха коса. Те покриват косата с тънък слой, който я кара да изглежда по-мазна, ако сте с тънка коса.

Хубаво е да използвате и средство за дълбоко почистване на косата. Така ще премахнете излишния себум и остатъците от козметични продукти. По този начин косата ще бъде по-свежа. Можете да използвате и някои естествени начини за подхранване на косата и намаляване на омазняването.

Решете и пипате косата си твърде често

Всеки път, когато пипнете косата си, вие прехвърляте бактерии от ръцете си към нея. така тя изглежда твърде мазна. Ресането твърде често носи повече вреда, отколкото ползи. Себумът се разнася по-лесно по косата и така тя изглежда по-малко свежа.

Опитайте се да не я докосвате по време на разговор или когато сте изнервени. Решете я до два пъти на ден – това е напълно достатъчно за хората, които нямат твърде чуплива или къдрава коса.

Прекалено сте стресирани

Стресът кара тялото да произвежда повече кортизол - това може да бъде причина за омазняването. Той може да бъде и причина за пърхота, защото най-често се появява, когато сте под силно напрежение.

Можете единствено да използвате продукти за коса против пърхот. Те ще дадат спокойствие на скалпа, докато минете през трудния период. Другият начин е да промените коренно начина си на живот и така да намалите стреса.

Лъскава коса у дома – ето как

Миете косата си твърде често

Колкото и абсурдно да ви звучи, това може да бъде съществена причина за омазняването на косата. Колкото по-често я миете, то отмивате полезни бактерии, които отговарят за pH-то на кожата. При честото миене този баланс се намалява, особено ако използвате и грешни продукти за коса.

Хубаво е да се опитате да намалите миенето. Това зависи и от района, в който живеете. Жителите на селата не мият толкова често косите си, колкото тези в градовете. Причината е замърсяването на въздуха и частиците, които искаме или не - се озовават върху косата ни.

Това е начинът, по който тялото ви работи

Някои типове коси се омазняват по-бързо от други. Най-често това е срещан проблем при хората с прави коси. Себумът при тях се разпространява по-бързо и е по-видим, отколкото при хората с чуплива коса.

Омазняването може да се дължи и на здравословни проблеми. Ако нещо ви притеснява, то просто отидете на лекар и проверете дали не се касае за здравословен проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com