7 причини да спрем хляба

18927
7 причини да спрем хляба
Снимка: Security / Pixabay

Хлябът винаги е бил неизменна част от нашето меню и присъства в почти всяко от храненията ни през деня. В миналото хлябът се е приготвял от фино смляно брашно, закваска и вода. И докато ръженият и пълнозърнестият хляб са здравословни, то при белия нещата не стоят точно така. Причината е, че днес се той се приготвя от различни, не дотам качествени бели брашна, с добавени подобрители и различни подправки или семена, за по-различен вкус.

Ето защо все повече хора днес избягват консумацията на хляб, с цел да намалят приема на въглехидрати или защото спазват някакъв вид диета, или просто защото искат да се хранят по-здравословно. Положителните промени, които те споделят са понижаване на килограмите, прилив на повече енергия и подобряване състоянието на кожата им.  Днес ще ви запознаем със 7 причини, заради които си струва да се откажете от хляба.

Как да направим чуден домашен хляб?

Според нашите баби е редно да ударим хляба множество пъти в масата, докато го месим, за да стане много вкусен. Така бабите ни навремето...

1.Зърната на пшеницата са много богати на витамини и други полезни вещества. При обработката им обаче, за да се превърнат в брашно, голяма част от тези вещества се губи, като в бялото брашно те са едва 30%. 

2.Пшеницата е сред най-търсените земеделските култури на пазара днес, а единственият начин за по-голям добив е използването на пестициди.  За да предпазят зърното от гризачи и други вредители пък, производителите използват редица химически вещества, а за да стане брашното бяло, в него се добавят вещества, подобни на тези за пране, като хлорен диоксид например. Всички те  превръщат готовото брашно в силно токсично и вредно за употреба и консумация. До какво води това?

3.Един от проблемите, които се проявяват при консумацията на некачествено бяло брашно е с кожата ни. Акнето в много от случаите се причинява от глутена, защото тялото ни не може да ги изхвърли. Ето защо, ако човек консумира много изделия с бяло брашно, то той има този проблем.

4.От друга страна, глутенът предизвиква и проблеми със стомаха и червата, защото в бялото брашно не се съдържат фибри, които са необходими за здрава храносмилателна система. Тях и много от необходимите ни витамини и минерали, човек може  да си набави с яденето на пълнозърнест хляб.

Наистина ли млякото и хлябът са толкова вредни?

Масовото натрупване на млечни продукти и тесто се превърна в традиция на трапезата в целия свят. Единственият проблем: Млякото и хлябът...

5.Консумацията на бял хляб води и до проблеми с теглото. В един хляб се съдържат 0.6г фибри, а всички останали съставки, попаднали в организма ни се превръщат в телесни мазнини, в следствие на които човек напълнява.  Доказано е също, че гликемичният индекс на хляба е в пъти по-висок от този на шоколада.

6.Скорбялата, която се съдържа в сладкишите, приготвени с бяло брашно, при храносмилането се превръща в глюкоза.  От друга страна, бялото брашно повишава нивата на захар в кръвта, в следствие на което се увеличават нивата на инсулина.

7.Консумацията на бял хляб не подхранва клетките, защото в него не се съдържат полезни вещества и витамини. Липсата им води до по-бързото стареене на кожата и така човек изглежда по-стар за възрастта си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com