7-те грешки, които допускате, когато мерите кръвното си

11972
7-те грешки, които допускате, когато мерите кръвното си
Снимка: iStock/Guliver

Медицина вече е напреднала до такава степен, че можете сами да измервате кръвното си у дома с подходящ апарат за целта. За да го направите обаче, трябва да сте много внимателни и да мерите точно и правилно. Ето какви грешки е възможно да допуснете, когато мерите кръвното си сами вкъщи.

За какво алармира малката разлика в двете граници на кръвното

2 основни грешки, които хората с хипертония допускат

Хипертонията е коварно заболяване, което първоначално протича с незабележими симптоми. И обикновено пациентите разбират за нейното съще...

Поставяте апарата на грешката ръка – това ще доведе до показване на неправилни стойности. Добре е да мерите кръвното си на лявата ръка, но по принцип то може да бъде измерено и на двете. Едната ръка има по-високо налягане от другата. Ето защо в началото може да го измервате и на двете ръце, а след това да продължите с измерване на кръвното на ръката, която е показала по-високи стойности на кръвното.

Дреха може да притиска ръката ви – ако сте вдигнали ръкава на блузата си, той може да притисне ръката по време на меренето, в резултат на което да получите неправилни стойности на кръвното. Хубаво е да няма дреха върху ръцете ви, докато мерите кръвно или да бъдете с тънка блуза или риза.

Не стягате добре маншета – за да получите точни стойности при мерене на кръвното, маншетът трябва да е добре стегнат и прилепнал към ръката. Уверете се, че сте го сложили правилното преди да започнете.

Стягате твърде много маншета – това е другата крайност. При прекалено стягане горната граница на кръвното е твърде ниска, а долната – твърде висока. Тези стойности отново няма да са правилни.

Как да разберете дали имате висок холестерол в кръвта си?

По кожата на лицето могат да се видят признаци на почти всяко заболяване под формата на обриви или лющене. Назоваха признака за опасни...

Не сте поставили маншета на правилното място – когато поставяте маншета, той трябва да бъде на нивото на сърцето. Това е правилното място за него. Само така ще получите правилните стойности на кръвното си налягане. Ако е под нивото на сърцето, ще се получат твърде високи стойности, а ако е над нивото – твърде ниски.

Консумирали сте кафе, чай или алкохол малко преди да измерите кръвното – няма да получите реални стойности на кръвното си налягане, ако сте пили някоя от тези напитки непосредствено преди измерване на кръвното. Алкохолът ще понижи кръвното, а после то рязко ще се повиши. Кафето и чаят пък го повишават. Най-добре е да мерите кръвното си сутрин на гладно или часове след като сте изпили някоя от горе посочените напитки.

Това често срещано оплакване издава високо кръвно

Мерите кръвното след хранене – ако го направите, кръвното ви ще бъде по-ниско отколкото в действителност е, защото докато се храним, храносмилателната система получава повече кръв. Ето защо, трябва да изчакате поне час след като сте се хранили, за да измерите кръвното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com