7 трика да подготвим жилището си за отсъствието ни през лятото

1186
7 трика да подготвим жилището си за отсъствието ни през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Подготвили сме подробни инструкции, за да можете истински да се отпуснете на почивка без да мислите дали сте изключили газта или водата, заключили ли сте навсякъде.

1. Вода

Течовете са най-честият проблем по време на отпуската. Цената на ремонта може да ви излезе много солено. Обикновено по време на наводнението страдат и мебели, уреди, дрехи и документи. Можете да избегнете подобни инциденти, ако инсталирате сензор за течове. Той реагира на влага, изпраща сигнал, който изключва водата в апартамента. След това устройството уведомява собственика за произшествието.

2. Електричество и газ

Преди да тръгнете трябва да изключите всички домакински уреди от електрическата мрежа и да затворите вентила за подаване на газ. Устройствата, включени в контакта, консумират енергия, по време на отсъствието ви могат да изразходят значителна сума. Ако заминавате за повече от седмица, трябва да размразите хладилника и да изключите захранването на целия апартамент.

Как да подготвите вашия домашен любимец за пътуване

3. Врати и прозорци

Кражбите с взлом в дома се увеличават през празничния сезон - от юни до октомври броят на алармите се увеличава с 20%. Повече от половината от крадците проникват чрез разбиване на ключалката на вратата, през прозорците са около 10% от случаите. Ако често отсъствате, монтирайте надеждни врати със здрави брави, прозорци с двоен стъклопакет със системи против взлом и алармена система.

4. Документация

Важни документи могат да бъдат повредени, ако в апартамента възникне пожар или наводнение. Възстановяването е дълъг процес. По време на дълго отсъствие е по-добре да вземете всички документи в банков сейф. Същото важи и за бижута, скъпоценни камъни и пари в брой.

5. Стайни растения

Ако в апартамента има цветя, които изискват редовно поливане, можете да помолите роднини да идват и да ги поливат или купете автоматична система за поливане или си я направете сами.

Повече никога няма да ви става лошо при пътуване, с тези лесни трикове

6. Домашни любимци

Можете да вземете вашия домашен любимец със себе си на почивка, но се погрижете за ваксинациите и документите предварително. В екстремни случаи чинчила, котка или куче могат да бъдат подарени на приятели или оставени в хотел за животни. За малък аквариум можете да купите автоматична хранилка, която ще излива храна в строго определено време.

7. Почистване

Хубаво е да се върнеш в чист и удобен апартамент. По време на събирането на багаж разпределете време, подредете къщата. Мръсните съдове могат да бъдат източник на лоша миризма и храна за насекомите. Изпразнете и почистете хладилника, изхвърлете всички нетрайни храни. Изперете дрехите, спалното бельо – след ваканцията ще има достатъчно неща за пране. И най-важното, не забравяйте да изнесете боклука!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com