7 здравословни ползи на лука, за които не знаете

35378
7 здравословни ползи на лука, за които не знаете
Снимка: Couleur / Pixabay

Лукът е един от най-популярните зеленчуци. Защо всеки от нас трябва да яде повече лук всеки ден? Учени и лекари споделят своите мнения, като в тази статия ще ви дадем седем от тях за това кои са ползите на лука, за които не знаете.

Укрепва имунната система

Лукът е ефикасно средство в борбата с настинката и грипа. Затова хората го нарекли "естествен антибиотик". Фитонцидите, на които е богат зеленчукът, помагат в борбата с вирусите и микробите, а витамин С подпомага организма и укрепва имунната система.

Стимулира храносмилането

Въпреки факта, че в лука има много захари, той не трябва да се изключва от вашето меню, ако желаете да отслабнете. Този зеленчук е показал добри резултати в процеса на "изгаряне на мазнини". Стимулира обмяната на веществата, влияе добре на храносмилането и помага за изхвърлянето на излишните течности от  нашето тяло. Има хранителни режими, които препоръчват да се яде лучена супа като първо ястие. Той е вкусен, нискокалоричен, помага за по-бързо отслабване.

Обелките от лук лекуват. Ето какво!

Обелките от лук имат доказани лечебни свойства, чиито ефект е осезаем, ако се ползват редовно при болести на белите дробове, разширени ...

Обогатява тялото с витамини

Ако търсите продукт, богат на етерични масла и органични киселини, не търсете повече от лука, защото той съдържа всичко! Витамини от група В, фолиева киселина, витамин С, минерали и флавоноиди. За да намалите острия вкус и характерния аромат на лука, достатъчно е да ги мариновате. Нарежете лука, добавете към него оцет и сложете малко захар, накиснете за 5-10 минути в съд със затворен капак.

Полезен за онкозаболявания

Лукът съдържа мощен антиоксидант - флавонол кверцетин. Това вещество има способността да се противопоставя на рак, използва се в онкологията. Високият хранителен прием на лук е свързан с намален риск от рак на гърдата, бъбреците и простатата, както и колоректален рак. Въпреки това, преди да заложите на лука, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Намалява нивата на холестерола

Ценни ползи за здравето от лука във всичките му разновидности

Лукът е храна, която се използва ежедневно в кухнята, но много от ползите или свойствата, които допринасят за здравето, са отдавна изве...

Лукът е богат на серни съединения, които помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и са ефективни за предотвратяване на появата на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Бори се със стреса

Поради съдържанието на кверцетин лукът помага на тялото да се справи със стреса. Учените отбелязват способността на зеленчука да действа като успокояващо средство, облекчаващо тревожността и натрапчивите мисли. Лукът е полезен и при безсъние, затова се препоръчва да планирате ястия с него за вечеря.

Грижи се за нашата кожа

Листата на лука са пълни с каротини, които осигуряват доброто състояние на нашата кожа. Лукът бива използван в народната медицина и за козметична цел – за почистването  на лицето ни  от  досадни лунички и петна. За да ги премахнем, е добре да втриваме в кожата на лицето си всеки ден разрязана половинка пресен лук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно