8 Чести ГРЕШКИ, които правим докато готвим

4522
8 Чести ГРЕШКИ, които правим докато готвим
Снимка: https://unsplash.com

Готвенето вкъщи е препоръчително пред храненето в ресторант или на улицата. Вярно е, че готовата храна ще ви спести много време, което може да използвате за други задачи, но истината е, че когато сами сготвите храната си, имате представата какви продукти са използвани и най – вече в какви количества. Това съвсем не е статия, нападаща ресторантите и готовата храна, а напротив, това е статия, която да подкрепи самостоятелните готварски изяви. Разбира се, както при всяко нещо, и тук не се изисква единствено и само желание. Нужна е и известна доза знания. За кое ли? За комбинацията от различни продукти. Има значение за нашия организъм как са съчетани съставките в ястието. Тук ще ви представим някои чести грешки, които правим в кухнята, без много да се замисляме.

1. Започваме със самото начало – тигана и мазнината. Не започвайте да готвите преди мазнината да се е загряла достатъчно. Има опасност храната да залепне, особено ако пържите яйца. Усилете котлона на максимална степен, докато усетите, че е загрял достатъчно и после намалете на по-малка. Никога не гответе на максимален огън.

Трик, с който месото ще е със загар отвън и сочно отвътре

За някои хора месните ястия са трудни за приготвяне. Ако не спазвате определени правила и трикове, месото може да се окаже сухо, жилаво...

2. Опитвайте, докато готвите. Вземете си лъжица или вилица и просто опитайте гозбата. Ако нещо ѝ липсва, може да го добавите, докато още се готви, а не да съжалявате, когато вече сте я махнали от котлона или фурната.

3. Не препълвайте тавата или тенджерата с прекалено много продукти. Възможно е някои от тях да останат сурови. Ако искате картофите да хванат коричка например, също не препълвайте готварския съд.

4. Не разбърквайте постоянно гозбата. Освен ако не са бъркани яйца например.

5. Не смесвайте мляко с елда. Тъй като ензимите, отговорни за храносмилането на тези два продукта са различни, има опасност от разстройство на храносмилателната система.

Това е най-безопасната мазнина за готвене!

В много масла се съдържат трансмазнини, които са вредни, повишавайки лошия холестерол в тялото и са опасни за здравето. Както се поясня...

6. Гответе младите картофи заедно с обелката им. Тя съдържа полезни вещества като калий, магнезий и желязо.

7. Ако готвите броколи, по-добре ги сварете. Избягвайте пърженето, тъй като това би отнело много от полезните им вещества (богати са на витамин C). Оставете водата да заври и ги варете максимум 5 минути, докато омекнат. Ако така са ви безвкусни, сложете малко сол и зехтин.

8. Когато готвите месо, може да използвате алуминиево фолио за първите 20 минути. Повечето пъти просто овкусяваме храната и директно мятаме във фурната. Понякога обаче отвътре остава сурова. Прилагането на алуминиево фолио ще елиминира този проблем и месото ще се изпече добре и отвътре. Ако искате да има коричка, махнете фолиото след 20-те минути и печете без него в оставащото време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com