8 храни, които котката ви не трябва да консумира

4308
8 храни, които котката ви не трябва да консумира
Снимка: Pixabay.com

И вие ли сте от хората, които искат да си вземат коте, за домашен любимец? Да, в някои отношения те са по-лесни за отглеждане от кучетата, които трябва да извеждате на разходка и сутрин и вечер например. Достатъчно е да им подсигурите удобно място за сън, котешка тоалетна за хигиенните им нужди и няколко играчки, с които да се забавляват, за да не съсипват мебелите ви. Котките разбира се, се нуждаят и от много внимание и от храна, богата на много витамини и протеини, за да са здрави. Нещото, което трябва да знаете е, че те не могат да ядат човешката храна и затова днес сме подбрали да ви представим 8 от тези, които не бива да консумират.

1.Суровата риба е сред храните, които не са подходящи за котките. Причината е в това, че в нея се съдържа тиаминаза – ензим, който може да провокира различни неврологични проблеми или проблеми със стомаха на животното.

Могат ли котките да плачат от болка или тъга?

Твърди се, че котките могат да плачат, когато са разстроени или тъжни. Вярно е, че понякога котешките очи могат да сълзят. И котките и...

2.Прясното мляко, което ние купуваме и консумираме, не е препоръчително да се дава както малките котета, така и на възрастните котки. Това е така, защото тяхната храносмилателна система, не може да го обработи и така се стига до появата на диария или други неразположения.

3.Както за кучетата, така и за котките, сладките неща са вредни, особено шоколадът. Това е така, защото той съдържа теобромин, който е силно токсичен за тях и води до появата на гърчове и нарушава сърдечния им ритъм.

4.Тестените храни и всички сладки лакомства, също са вредни за котките, защото съдържат различни подсладители, които могат да доведат до проблеми с черния дроб и покачване на инсулина. Тези проблеми започват да се проявяват със сънливост, повръщане или загуба на координация.

5.Лукът и чесънът не са сред подходящите за котките храни. Те съдържат много вредни за тях токсини, които могат да доведат до увреждане на червените кръвни клетки в организма им.

Най-големият представител на семейство Котки в света

Когато говорим за котки, обикновено си представяме мяукащи домашни любимци, които се увиват около краката ни в очакване на поредното ла...

6.Не експериментирайте да давате какъвто и да е алкохол на своята котка. Той е много вреден за тях и дори минимално количество може да доведе до изпадане в кома.

7.Черният дроб е богат на витамин А, който е полезен за нас хората, но не и за котките.  При честата му консумация, може да се получи отравяне, което на свой ред да засегне и костите на котката.

8.Кокалите също са вредни за котките, защото те могат да доведат до перфорация на червата, счупване на зъбите или задавяне, които са много опасни за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com