8 храни, които можете да купите на едро и да замразите за по-късно

1186
8 храни, които можете да купите на едро и да замразите за по-късно
Снимка: iStock/Guliver

Купуването на храна на едро и замразяването й има толкова много предимства: спестявате време, като ходите по-малко до магазина за хранителни стоки, спестявате пари, купувайки по-големи количества, и гарантирате, че винаги ще имате нещо вкъщи за вечеря. Преди да се отправите към магазина, вижте този списък с изненадващи продукти, които можете да купите на едро и да замразите за по-късно.

1. Сирене

Замразяването на сирене е малко известен, но ценен начин да спестите пари от хранителни стоки. Закупуването на огромни блокове от него в складови магазини ще ви помогне да запазите цената на порция ниска. Преди да го поставите във фризера, нарежете парчетата на по-малки порции, увийте ги плътно в пластмасова обвивка и след това ги затворете в херметически затворен контейнер или торба.

Всеки вид сирене може да бъде замразен, но имайте предвид, че някои ще запазят текстурата и вкуса си по-добре от други. Любими като чедър, моцарела, швейцарски, проволоне и гауда замръзват най-добре, но когато се размразят, може да имат по-ронлива текстура. Някои фризери за сирене предлагат използването на размразено сирене в готвени ястия, така че текстурата му да не е проблем.

Храни и напитки, които не трябва да оставяме в камерата

2. Мляко

За разлика от сиренето, млякото не страда от текстурни ефекти от замразяването – можете да заредите фризера си с допълнителни галони, така че да сте подготовени за месеца. Тъй като млякото се разширява, докато замръзва, може да искате да налеете мляко в подходящи за фризер контейнери и да оставите място между повърхността на млякото и горната част на контейнера. За да го размразите, просто го поставете в хладилника предната вечер и ще бъде готово за вашата сутрешна зърнена закуска.

3. Ядки

Ядките са с високо съдържание на протеини и здравословни ненаситени мазнини и са лесни за хващане. С толкова много разновидности и смесени опции, купуването на ядки на едро е безпроблемно. Много магазини за хранителни стоки имат сушени и добри секции, пълни с качествени ядки на по-ниски цени от предварително порционираните опаковки. Но маслата в ядките могат да гранясват след известно време, особено ако се държат в твърде топла среда. Ако ги купувате на едро, изсипете количеството за една седмица в херметически затворен контейнер и поставете останалите във фризера. Те ще останат свежи повече от година.

4. Яйца

Освен ако нямате кокошки, яйцата вероятно са основна част от списъка ви за пазаруване. Ако намерите добра сделка за няколко десетки, можете да ги замразите, но не и черупките им. Тъй като течностите в черупката се разширяват, когато замръзнат, черупката може да се спука, правейки яйцето опасно за ядене. Вместо това ги разбийте и замразете суровите жълтъци и белтъци или ги сварете напълно и замразете в херметически затворен съд.

4 храни, които всички замразяваме, а не трябва

5. Варен боб

Когато трябва да нахраните много хора, бобът е един от най-евтините начини да го направите. Сухите зърна се съхраняват почти неограничено време в килера ви и струват стотинки на порция, особено ако ги купувате на едро.

Често срещано оплакване при сушените зърна е, че им отнема много време за накисване и готвене, но можете да премахнете това препятствие, като сготвите няколко опаковки от 16 гр сушени зърна наведнъж и ги замразите, неотцедени, в една или две чаша порции. За да размразите, поставете замразения боб в хладилника за една нощ. Можете също така да добавите замразеното съдържание директно към супи или чили. Това работи за почти всички бобови растения: нахут, черен боб и дори леща.

6. Банани

Купуването на много банани наведнъж може да изглежда доста рисковано, но бананите се замразяват лесно: обелете банана, нарежете го на парчета или го намачкайте и го поставете в херметически затворена торбичка, докато ви потрябва. Можете да използвате замразените банани за смутита, печене или дори като лека закуска за никнещи зъбки на бебе.

7. Горски плодове

Купуването на пресни плодове през сезона е изпитано и вярно правило на домашната икономика. Пестеливите хора знаят, че можете да купите ягоди, къпини и малини на едро и да ги замразите, за да им се насладите през зимните месеци. Разгледайте фермерски пазари, крайпътни щандове за плодове или дори изберете сами ферми, за да намерите пресни горски плодове на наистина ниски цени.

За да предпазите горските плодове от замръзване и превръщане в една голяма буца, ги подредете върху пергаментова хартия върху бисквитена тава във фризера с разстояние между всяко зрънце. След като са напълно охладени, можете да ги поставите в найлонов плик или контейнер и ще бъдат много по-лесни за добавяне към смутита, десерти или овесени ядки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...