Храни и напитки, които не трябва да оставяме в камерата

9531
Храни и напитки, които не трябва да оставяме в камерата
Снимка: iStock/Guliver

Замразяването е чудесен начин да запазите храната до следващия ден или за още "по-нататък". В стремежа си да запазят продуктите, много домакини ги замразяват за няколко дни или дори седмици, за да ги хапват по-късно. Има обаче едно голямо "Не"!

"Който влезе тук, никога повече няма да бъде същият", може да се появи такъв надпис на вратата на фризера. И всичко това, защото много от храните, които обикновено поставяме във фризера просто не трябва да са там. В най-добрия случай те ще загубят своите хранителни и вкусови свойства, в най-лошия ще получите инфекции и болести. 

И така, какви храни не трябва да се замразяват?

Варени пилешки яйца

Това е идеален продукт за закуска, който все още не си струва да се съхранява като резерв, както и ястия с него в състава си. Факт е, че яйцата в черупката, поради разширяването на водата в протеина на продукта, могат да се напукат, като по този начин отварят достъп до бактериите, които живеят на повърхността на черупката, което може да доведе до отравяне и появата на хранителни разстройства. Но дори яйцата да останат цели, едва ли бихте искали да ги ядете - след замразяване протеинът придобива неприятна „гумена“ структура.

Ястия, които не са изстинали

Когато гореща храна се постави във фризера, общото ниво на температурата във фризера ще се повиши, което може да развали друга храна, която също е там и да активира развитието на бактерии.

Картофи

Суровите картофи потъмняват много бързо във фризера, затова се препоръчва да се съхраняват на хладно и тъмно място. Но вече приготвените картофи могат да бъдат замразени без никакви рискове.

Как се замразяват подправки и билки

Ароматните билки придават отличителен щрих, вкус и текстура на вашите ястия. Някои деликатни и листни билки като магданоз, босилек, ес...

Меки сирена

Не само меките видове сирене, но и майонезата и всякакви кремообразни сосове се развалят много бързо във фризера, така че е по-добре да не ги съхранявате там. Различни сосове, когато са замразени, се разпадат на слоеве и променят консистенцията си. Малко вероятно е да ги върнете в хомогенно състояние.

Варена паста

В недрата на фризера те се превръщат в неапетитна, лепкава и нишестена каша. Освен това няма значение дали сте сготвили паста от твърда пшеница или мека. Най-добре е да не ги замразявате.

Консервирани храни

Храните, които може да замразите, но вероятно не го правите

 В ежедневието си използваме хладилника, за да запазим храните свежи до момента на консумиране. Във фризера сме свикнали да слагам...

Ако решите да се запасите с консерви за бъдещето, тогава не трябва да ги съхранявате във фризера. След размразяването ще откриете много вода в буркана. Освен това една консервна кутия във фризера може да експлодира.

Диня

Всички воднисти храни не трябва да се поставят във фризера, тъй като водата разширяваща се при замразяване, нарушава структурата на продукта. Пулпът на динята ще се влоши много след размразяване и ще се превърне в негодна гадна /буквално/ слуз.

Алкохол

Не замразявайте лек алкохол! Това се отнася за бира, вино и шампанско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com