8 храни, които ще дадат енергия на тялото ви в студа

4675
8 храни, които ще дадат енергия на тялото ви в студа
Снимка: Pexels

За много от нас есенно-зимният период е истинско мъчение, а събуждането с всеки изминал ден става все по-трудно. Изглежда, че енергията ни напуска заедно със светлата част на деня, която бързо намалява. Всъщност има редица продукти, които могат поне частично да върнат енергията на тялото ви или дори да ви заредят с енергия за останалата част от деня.

Кафе 

Добрата стара класика! Е, кой от нас не знае, че кафето ви помага да се събудите и да се почувствате много по-бодри? Когато имате нужда от бързо събуждане, малка доза кофеин може да ви помогне. Така че кафето с обезмаслено мляко ще осигури на тялото калций и витамин D, както и въглехидрати за енергия.

Още: Храните, които задължителнотрябва да избягвате по време на бременност

Овесени ядки

Ако следите фигурата си, вероятно предпочитате зърнени храни за закуска. В този случай ви съветваме да замените корн флейкса с пълнозърнест. Грубите, влакнести пълнозърнести люспи забавят освобождаването на глюкоза в кръвта, осигурявайки енергия за деня. 

Яйца 

Яйчните жълтъци са богати на витамин B, който е отговорен за превръщането на храната в енергия и запълва липсата на витамин D, който укрепва костите. Освен това те са богат източник на протеини, което е особено важно при бърза загуба на енергия.

Още: 5 храни, от които трябва да се откажете, за да посрещнете Нова година без отоци

Ядки и сушени плодове 

Ядките и сушените плодове са перфектната комбинация от здравословни мазнини, фибри и протеини. Фибрите помагат за забавяне на освобождаването на глюкоза, така че да имате енергия, която продължава по-дълго. Мазнините, съдържащи се в ядките, семената и маслата, са известни с това, че осигуряват на тялото енергия, когато става въпрос не само за дълъг работен ден, но и за дълго бягане или плуване в басейн.

Чай

Чаят перфектно ободрява и също така помага да се справите с дехидратацията. Няма значение дали пиете черен или зелен чай, всеки вид ви дава сила и енергия. Ако предпочитате плодови чайове, това е още по-добре. Те не само ободряват, но и обогатяват организма с полезни витамини преди зимните месеци. Добър ефект има билков чай ​​с мед. Но помнете - ако след кафе почти веднага почувствате бодрост, то ефектът от чая идва много по-бавно.

Още: Това са храните, от които тялото ни може да мирише лошо

Портокалов сок

Цитрусовите плодове са божи дар за недоспалите хора! Портокаловият сок е пълен с витамин С, който зарежда тялото с енергия, а миризмата на портокал, лайм и лимон активно стимулира мозъчната дейност. В допълнение, цитрусовите плодове са отлична профилактика на настинки. Това е особено вярно през есента и зимата, когато студовете все още са във въздуха. Лимон и лайм също са подходящи, но е по-добре сокът им да се разреди леко с вода. 

Ябълки

Тези на пръв поглед обикновени плодове са много богати на кверцетин. Той пречи на функционирането на мускулните клетки и ги кара да произвеждат повече енергия. Така че, преди младите ябълки да изчезнат от рафтовете на магазините, попълнете запасите си.

Още: 8 храни, които пречистват тялото по-добре от пости, яжте ги всеки ден

Шоколад

Страхотна новина за любителите на сладкото - едно шоколадово блокче ще ви даде енергия за няколко часа. Ако изядете няколко парчета шоколад сутрин, тялото ви ще започне да произвежда ендорфини - те ще ви дадат цялата енергия, от която се нуждаете толкова много в ранните часове. Вярно е, че считаме за необходимо да напомним на любителите на сладкото: само черен шоколад с минимално съдържание на захар възстановява силата; белите блокчета (и особено шоколадовите блокчета с различни пълнежи) нямат нищо общо с енергичността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com