8 храни, опасни за бебетата

4604
8 храни, опасни за бебетата
Снимка: 5686750 / Pixabay

Здравето и правилното развитие на бебетата и малките деца е пряко зависимо от храненето. Младите майки често срещат трудности в избора на най-добрите и подходящи за бебета храни, както и при преценката кои са опасни и неподходящи за малките деца по различни причини – вещества, които съдържат, опасност от задавяне, алергични реакции и прочие. За да ви помогнем да се ориентирате какво и защо не трябва да се дава на бебето, събрахме най-опасните храни и кратка информация защо са крайно неподходящи.

Кои храни са крайно неподходящи за бебетата?

1.       Пчелен мед

Медът е неподходяща храна за бебетата по няколко причини – първо той е твърде сладък и съдържа обикновено захар, а консумацията на захар следва да се избягва в ранна възраст, тъй като води до пристрастяване към сладките храни и на по-късен етап създава опасност от развитие на диабет, затлъстяване, кариеси, метаболитни нарушения. Медът е и силен алерген, което е друга причина да се избягва при бебета и малки деца. Суровият мед може да бъде преносител на бактерия, причиняваща ботулизъм, което е още една причина медът да води класацията на забранени за бебета храни.

2.       Сол

Солта трябва да е в изключително незначими количества. Бебешките храни са без сол и подправки, тъй като солта е изключително опасна за бъбреците на мъниците. По тази причина всичко, което е консервирано със сол или пакетирани храни, съдържащи сол, също следва да не се консумират.

3.       Цели ядки

Първо, ядките са алергени, но дори да няма бебето хранителна алергия, целите ядки крият друг проблем, който е много сериозен – опасност от задавяне. На малките деца се дават само смелени ядки или ядкови тахани, а на по-порасналите – силно натрошени. Не са един и два случаите на нужда от спешна медицинска помощ и дори операция заради заседнала в трахеята ядка. Това може да застраши живота на бебето.

4.       Месо и яйца, които са полусурови или неприготвени правилно

Причината тези полезни храни да попаднат в настоящия списък е, че ако не са приготвени добре и не са достатъчно сготвени, те могат да разболеят бебето,заразявайки го с бактерията салмонелоза. Не забравяйте и да не използвате едни и същи прибори, дъски и повърхности за приготвяне на сурово месо или яйца и на храна, която се консумира без термична обработка, тъй като е възможно кръстосано замърсяване.

Първото бебе за 2022 г. в Асеновград носи името Исус

Първото бебе за тази година в Асеновград се е появило на бял свят на 03.01.21 г. Момченцето носи името Исус Кирев, тежи 3 630 грама и ...

5.       Непастьоризирани млечни храни

Може би е изненада за вас, че млечните храни, които са основна храна за бебетата, попадат в този списък. Обърнете внимание, че говорим за сурови непастьоризирани млечни продукти. Те са забранени за децата, тъй като имунната им система е недоразвита и не би могла да се справи с бактерията листерия, която евентуално би могла да се съдържа в тези продукти.

6.       Газирани напитки, натурални сокове

Ако искате да дадете сок на детето, пригответе го сами. Соковете в търговската мрежа масово са далеч от натурални и съдържат както вредни за детето вещества, така и добавена захар. Газираните напитки са още по-вредни за бебето, те не му носят нищо друго освен захар, оцветители и консерванти.

7.       Зърна грозде

Бащините гени карат плода да извлича ресурси от майката

Учените са открили какъв механизъм регулира притока на хранителни вещества към плода от майката. Статия на тази тема е публикувана в из...

Гроздето е полезно за бебетата и малките деца, но зърната трябва да са нарязани на ситно. Целите зърна могат да доведат до задавяне подобно на ядките.

8.       Морски дарове

Морските дарове са особено неподходящи за бебетата особено сурови.

Статията има само информативен характер и не изключва консултацията с педиатър относно храненето на бебето и малкото дете.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...