8 съвета какво да правим при тормоз от съседи

64766
8 съвета какво да правим при тормоз от съседи
Снимка: iSock

Съседите не се избират, а щастието да попаднете на добри съседи и да имате хармонични взаимоотношения с тях, е истинско богатство. Съседите са първите, които могат както да ви помогнат в беда, така и да споделят радостта и празника ви. Често съседските взаимоотношения са не просто студени, но се превръщат в словесна битка, която може да прерасне и във физическа саморазправа. Психическият тормоз от съседи съвсем не е рядкост, а липсата на разбирателство в кооперацията често приключва със занемарени общи части, неработещ асансьор и течащ покрив.

В името на общото благо е добре да полагате усилия, за да се разбирате със съседите, дори да не ги харесвате особено. Може да се окаже, когато ги опознаете, че те не са толкова лоши, колкото предполагате. Понякога усилията ви ще са напразни и отношенията ще останат силно влошени. По-особена е ситуацията, в която сте жертва на тормоз от други, живущи в блока. Какво да правим при тормоз от съседи е въпрос, който редица непопаднали в подходящата кооперация задават с надеждата да намерят законов път да разрешат проблемите си и да преустановят тормоза.

Можете ли да пеете? Попитайте вашите съседи.

Какво да правим при тормоз от съседи – 8 съвета, които работят

1.  Препоръчваме ви първо да се опитате да се разберете с тях. Поговорете със съседите, които ви тормозят, разберете защо го правят, какво очакват от вас. Опитайте се да стоплите отношенията, поднасяйки им нещо домашно приготвено. Ако съседите ви не са с психични проблеми или крайно агресивни и зли хора, подобна стъпка от ваша страна може да бъде първата към подобряване на взаимоотношенията. Така съжителството под общия покрив ще бъде по-лесно за всички.

2.  Ако опитите ви за сближаване и установяване на приемлива комуникация не помогнат и все още се питате какво да правим при тормоз от съседи, може да потърсите помощ. Първият човек, към когото следва да се обърнете, ако лошите взаимоотношения са свързани с общите части на собствеността, е управителят на етажната собственост. Негово е задължението да свика общо събрание относно неспазване на добро поведение в етажната собственост и да съдейства за поддържането на реда и добрия тон в кооперацията. Ако и това не помогне, следва тежката артилерия.

Най-добрите и най-лошите съседи според зодията им

3.  Следващата стъпка, която може да предприемете, зависи от това дали тормозът е психически, или физически. При физически тормоз полицията е длъжна да предприеме мерки съгласно закона. Обаждане на 112 и разговор с местното РПУ ще ви дадат насоки как да действате, за да получите помощ.

4.   По-сложна е ситуацията, когато тормозът е психически – клетви, обиди, заплахи, местене на предмети в общите части, унищожаване на цветя, изхвърляне на боклук пред вратата ви – този вид тормоз може да има много лица и е труден за справяне проблем особено ако нямате свидетели. При подобен тормоз най-доброто, което може да направите, е да се консултирате с адвокат, специалист по наказателно право, каква жалба да подадете, отколкото да питате по форуми какво да правим при тормоз от съседи.

5.  Ако тормозът е свързан със силна музика или силен шум в извън регламентираните за това часове, първо помолете съседите да преустановят тази практика, за да запазите добрите отношения. В случай, че молбата ви остане без отговор, може да потърсите съдействие на 112 за прекратяване на купона на долния етаж, вихрещ се в 3 сутринта.

6.  Подгответе се, че е възможно да се изисква подаване на частна тъжба. Определена категория престъпления (клевета, обида и т.н.) не се преследват по общия ред, а само при наличие на подадена от пострадалия молба. Предявява се в съда и се образува наказателно дело от частен характер. Подгответе се със здрави нерви, ако поемете този път, и имайте предвид, че неявяването ви води до прекратяване на делото. Пътят е дълъг понякога, но ако имате свидетели и основание за тъжбата си, приключва с произнасянето на присъда.

Типовете съседи, които всички имаме

7.   Ако проблемът със съседите е свързан с шумния ремонт, който правите, постарайте се да спазвате всички правила и закони и предварително се извинете. Имайте предвид, че може да извършвате строителни или ремонтни дейности само от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 22.00 часа, както и че трябва да се уведомят съседите поне 24 часа преди започване на работата. Ако отношенията ви са добри на този етап, не само ги уведомете и се извинете предварително, но и ги поканете на освещаването след ремонта – така ще запазите добрите взаимоотношения независимо от шума и няма да се налага да стигане до влошена комуникация, спорове и до въпроса  какво да правим при тормоз от съседи. Обратното също важи – ако съседите правят ремонт, говорете с тях и им посочете допустимите часове. Може да се оплачете, ако продължат да не се съобразяват със законово установените часове и след молбата ви към тях.

8.  Друг често срещан повод за скандали между съседи са алармените инсталации на автомобилите. Старайте се вашите да не създават шум, а ако сте жертва на тормоз от алармите на съседите и разговорът не помага, може да се обърнете към определените от кмета на общината служби, които отговарят за правилното използване на алармените инсталации. Полицията в повечето случаи не може да направи нищо по отношение на алармите, ето защо е важно да знаете при всяка ситуация от кого да потърсите помощ, ако разговорът със съседа не помага и ако все още се чудите какво да правим при тормоз от съседи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com