9 мита за виното

10954
9 мита за виното
Снимка: Thomas B. / Pixabay

1.       Колкото е по-дълбока ямката на бутилката, толкова виното е по-добро – някои винари казват, че така утайката остава на дъното. Истината е, че е по-удобно за транспортиране и затова просто не отдавайте голямо значение на това при избор на вино.

2.       Жените са големи почитатели на виното – това е така, в световен мащаб мъжете залагат на по-силни алкохоли. Смята се, че дамите имат по-голяма способност да долавят аромати. Например, те долавят мириса на мускус, а господата – не. Това може да се дължи и на хормоните, които са в различно количество и зависят от цикъла на всяка жена.

3.       Белите вина си отиват с рибата – това абсолютно не е вярно. Специалистите препоръчват за риба червените италиански или испански вина, особено за по-мазните риби. Освен това, ако в сосът е използвано червено вино, то трябва същото да се поднесе и за напитка.

4.       Червеното вино е полезно за жените – това така, тъй като виното стимулира производството на колаген. Също така, кръвоносните съдове се разширяват и това може да облекчи месечния цикъл. Стимулира и производството на мъжкия хормон тестостерон, а това внася баланс.

5.       Виното причинява дехидратация – основният страх на любителите му, но това не е така. Да, всеки един алкохол има тази способност, но само в големи количества. Ако пиете до 2 литра дневно, този проблем не трябва да ви безпокои.

6.       Във виното има сулфати – това не е така. Много хора си мислят, че главоболието им се дължи на това, но във виното има много по-малко сулфати отколкото в други видове алкохоли.

7.       Червеното вино е по-популярно и по-полезно от бялото – истина. Поне 60% от хората го предпочитат и за това няма обяснение. Колкото до неговата полезност, то това се дължи на химическия състав, който е много по-висок от този на бялото. Виното насища организма с редкия витамин Р, който стимулира обмяната на веществата.

8.       Виното за глювайн трябва да заври – не е вярно.  Да, това е топло вино, но не означава, че трябва да завира. Температурата не трябва да минава 70% градуса, иначе алкохолът ще се изпари. Тайната е добавите вода, подправки и други съставки.

9.       Розето се получава от смесване на бяло и червено вино – не е вярно. То се прави от специални сортове грозде. Първоначално се оставя да ферментира с люспите, но след като добие леко розов цвят, се отделя в друг съд без люспи. С други думи това е червено вино, което за кратък период е ферментирало с люспи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com