9 причини да сложите малко оцет в пералнята

10053
9 причини да сложите малко оцет в пералнята
Снимка: iStock/Guliver

Оцетът освежава цветовете

За по-добро измиване добавете ½ чаша оцет към пералната машина. Прахът за пране ще работи много по-ефективно и ще се пере по-добре, а оцетът ще предотврати избледняването на тъканите и ще разтвори сапунените отлагания, които се образуват върху тъканите поради честото пране и неправилното дозиране на праха за пране.

Може да се използва вместо омекотител

Ако добавите ½ чаша оцет в чекмеджето за омекотител, докато изплаквате, той ще работи както омекотител в омекотяващите тъкани. Оцетът е особено добър за кърпи.

Той премахва статичното електричество

Ако дрехите непрекъснато полепват по тялото, ½ чаша оцет ще ви помогне по време на прането.

В зависимост от това какъв резултат искате да постигнете: премахнете статичното електричество, омекотете тъканите или измийте самата пералня, оцетът може да се добави към всяко отделение на пералната машина и да се използва в комбинация с прах.

Разгражда сапуненото покритие

Оцетната киселина разгражда сапунените отлагания, които се образуват върху дрехите след време след няколко измивания. А наличието на плака върху кърпи, чаршафи и завивки може да раздразни чувствителната (особено детската) кожа и да причини алергична реакция. За да премахнете плаката, просто добавете чаша оцет към измиването.

Никой не вярваше, че ще се случи това, ако добавим аспирин към прането

На всяка една домакиня й се налага минимум два пъти в седмицата да пуска пране. Това е едно от задълженията, които невъзможно да пропус...

Действа като белина

Можете също така да използвате оцет, за да запазите белотата и да премахнете жълтите ивици върху белите тъкани. При жълти петна ще помогне 1/2 чаша оцет за маса, добавена към водата по време на изплакването.

Като препарат за премахване на петна

Не се обезсърчавайте, ако разлеете кафе върху любимата си блуза. Съхранявайте бутилка спрей с оцет у дома. Може да се справи с петна от кафе, вино, шоколад или сладко. Нанесете оцет върху петното и го оставете да престои 10 минути. След това ще бъде възможно да изперете нещото, както обикновено, без страх, че от петното ще останат някакви следи. Оцетът е безопасен за памучни и полиестерни тъкани. Ако случайно изцапате дрехите си с дезодорант, изсипете оцет върху парцал и избършете петното.

Оцетът неутрализира добре миризмите

5 хитрини начина, с които да избелим прането без опасни химикали

Белите дрехи са любими на много мъже и жени. Изглеждат стилно, елегантно, с тях се правят страхотни комбинации и определено можете да п...

Оцетът е чудесен за неутрализиране на миризмите на тютюн или плесен. По време на изплакване добавете 1 чаша оцет и няма да остане миризма. Можете да изперете завеси или възглавници с оцет, ако някой пуши на закрито.

Предпазва дрехите от оцветяване

Известно е, че дрехите, изработени от ярки тъкани, често се линят силно. Случайно ли сложихте червена кърпа заедно с останалото пране? Очаквайте чорапите и тениските ви да станат розови след измиване. Ако се притеснявате, че нещо ще се хвърли и ще изцапа други тъкани, накиснете го в оцет за 15-20 минути преди измиване.

Грижи се за пералнята

За да предотвратите утаяване на отлагания от сапун и вар по стените и частите на машината, използвайте оцет. Вашата машина ще се оправи, ако веднъж месечно добавяте чаша оцет към дозатора за прах и стартирате стандартната програма за пране без пране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com