Ако искате да имате ЗДРАВ и дълъг сън, яжте ТЕЗИ храни

3965
Ако искате да имате ЗДРАВ и дълъг сън, яжте ТЕЗИ храни
Снимка: iStock

Има някои съставки в храните, които спомагат за подобряване качеството на съня ни. Такива са например витамин В6 и триптофан. Те имат свойството да повишават количествата на хормона мелатонин, отговарящ именно за съня ни. Днес сме ви подбрали няколко такива храни, които да консумирате например за вечеря, за да имате по-здрав и спокоен сън. Ето ги и тях:

Хумус

Хумусът се приготвя предимно от нахут, който е богат и на двете гореспоменати съставки – тиамин В6 и триптофан. Ако изпитвате глад преди лягане, може да хапнете малко от тази вкусна разядка с парче хляб например, стига да нямате предразсъдици или угризения.

Зърнени люспи

Много от тези зърнени храни са предпочитани от малки и големи за бърза закуска с мляко, но те са полезни и за добрия сън вечерта. Комбинирайте ги с топло мляко за още по-добър ефект. Повечето от предлаганите на пазара люспи съдържат витамин В6, който участва в релугацията на съня, биологичния часовник и когнитивната функция.

Пълнозърнести продукти

Храни като булгур, ечемик и други пълнозърнести храни в състава си съдържат магнезий, както и стимулират производството на инсулин, а той от своя страна участва в активацията на триптофан в организма. Ако хапвате малко количество от някоя пълнозърнеста храна преди лягане, ще си осигурите спокоен сън през цялата нощ.

Банани

Бананите са богати на магнезий и калий, а също съдържат и триптофан. Благодарение на тези вещества те спомагат за отпускането на мускулите, тялото и по този начин ни осигуряват по-добра почивка и спокоен сън.

Какво казва за вас позата, в която спите?

Езикът на тялото говори красноречиво за нас самите, дори когато спим. Експерти за наблюдавали връзката между позите на тялото по време ...

Зеле

Зелето е зеленчук, изключително богат на калций. Калцият пък участва в процесите на подобряване функцията на хормона на съня – мелатонин. 

Различни видове семена

Семената също са полезни за организма и съня ни. Слънчогледови, сусамови или ленени, както и каквито други изберете – те са богати на триптофан и ще спомогнат за спокойните нощи. Освен това, те все по-често изместват най-различни животински продукти.

Ядки

Вредно ли е да спим прекалено много часове?

Често главоболие С това може би всички сме наясно, че има сериозна връзка между лошия сън и главоболието и прекалено малкото сън води ...

Подобно на семената, ядките също да добри източници на триптофан, като те имат и по-големи засищащи свойства. Затова ако почувствате глад преди сън, ядките са една от най-добрите алтеранитиви да го потушите.

Кисело мляко с мед

По принцип за добър сън много от хората предпочитат топлото прясно мляко, но всички млечни продукти съдържат калций, който именно спомага за качеството на съня, така че е добър избор да изпробвате и кисело мляко с мед. 

Сирене и крекери

Сиренето също е млечен продукт, богат на калций, така че ако предпочитате него пред млякото – хапнете малко парче сирене с няколко крекера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com