Ако отрежеш орех - ето какво гласи поверието!

134196
Ако отрежеш орех - ето какво гласи поверието!
Снимка: iStock

Орехът е едно от най-здравите и красиви дървета в България и далеч неслучайно е обявен за защитен вид. В миналото мебели от орехова дървесина имали само заможните хора.

С ореха са свързани множество поверия.

Едно от тях е, че човек, който засади орех в двора си, го чака смърт - когато ореховият ствол стане „дебел, колкото врата му“. Това, всъщност, е вярване, което вдъхвало оптимизъм, защото дотогава изминава време повече от един човешки живот.

По-песимистичното суеверие е, че който отреже орех, го чака преждевременна смърт – също както той е прекратил живота на дървото. Едно поверие, което несъмнено е допринесло за опазването на този дървесен вид и така е изиграло полезна и своеобразна „екологична“ роля.

Сред причините за опасенията, изпитвани заради ореха, е неговата плътна и дебела сянка – под нея нищо не вирее. Разбира се, въз основа на този факт лесно са възникнали различни суеверия, които се опитват да го „обясняват“. Но, всъщност, в него няма нищо мистично, а всичко е доста банално: в листата на ореха се съдържа токсично вещество, наречено юглон. То се стича заедно с дъждовната вода, отравя други растения и по тази причина под ореха не никне нищо.

10 народни поверия, които всички трябва да знаем

Поверието по този повод гласи, че орехът подддържа връзка с „Долната земя“ - тоест, с отвъдния свят, който е светът на мъртвите. Затова и се забранявало на млади хора да садят орехи. Ако все пак млад човек много искал да посади орех, трябвало той да свали пояса си и с него да загради мястото за дупката, в която се канел да засади дървото.

Друга, вече по-практична причина да се избягва засаждане на орех близо до къща, било обстоятелството, че дървото развива с времето много силна коренова система, която рано или късно може да достигне основите на къщата и да ги разбута – както виждаме, тук съображенията са съвсем прагматични и без никаква мистика.

Все пак, независимо от известна резервираност към ореха, към него се отнасяли с уважение и известно страхопочитание – под короната му се събирали на трапези, върху клоните връзвали детски люлки. Вярвали, че ако някой допре ухото си до ствола му, може да чуе гадания, предсказващи бъдещето, както и да му каже свои желания – а неговата сила и мощ можели да му помогнат за осъществяването им.

7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие

Смятали още, че който спи под орехова сянка, ще се разболее. В това също има рационално зърно, защото под такава дебела сянка наистина може да се настине поради температурната разлика в горещите летни дни – горе-долу, подобен ефект се получава в стая с включен климатик.

Още нещо, което било забелязано в миналото: ореховата шума, сложена под дюшека, прогонва бълхите от леглото, защото действа като природен репелент.

На празника Петдесетница (Свети Дух) жените събирали орехови листа и ги слагали върху гробовете. Вярвало се, че душите на умрелите обикаляли „живия свят“ 40 дни след Великден, а на Петдесетница се прибирали „на оня свят“ - където зелените орехови листа им давали покой.

Смятало се, че младите ще си изневеряват след сватбата, ако шепата орехи, които наричали за девойката и годеника й, а после се хвърляли в огнището, не изгаряли едновременно или се разлитали встрани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Внимавайте - тези зеленчуци имат много нитрати

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com