Активен въглен в грижата за кожата: Какви са предимствата му?

3710
Активен въглен в грижата за кожата: Какви са предимствата му?
Снимка: felix_w/Pixabay

Въгленът се използва в медицината и козметиката от древни времена. В Египет са правили компреси с въглен върху рани, по-късно е бил използван за пречистване на водата, а през 18 век въгленът се превръща в призната противоотрова.

Какво е активен въглен?

Активният въглен не е този въглен, който използваме за барбекюто. Активният е третиран с кислород, от който е отстранена водата, за да има абсорбиращ ефект. Най-често се получава чрез изгаряне на определени видове дървесина: бреза, дъб, бор, смърч, топола и др., или кокосови черупки при високи температури. При този процес теглото на дървесината се намалява със 75 процента, което води до концентрирано черно вещество. След това се излага на пара при много високи температури. В крайна сметка това, което остава, е невероятно порьозно вещество, което се нарича активен въглен. 

Забранена козметика при чувствителна кожа

Ползите от активен въглен за лицето

Активният въглен действа като страхотен детокс за организма и кожата. Маските на базата на тази съставка почистват добре кожата и запушените пори. Активният въглен е идеален помощник в борбата с акнето и черните точки. Почиства перфектно кожата и като гъба извлича мръсотия, себум и козметични остатъци от порите, нормализира работата на мастните жлези. Благодарение на своята пореста текстура, той перфектно прониква в епидермиса и осигурява висококачествено почистване и антибактериален ефект. В същото време намалява появата на бръчки, изглажда кожата, придава здрав вид.

Продукти с активен въглен

Използването на активен въглен е чудесен козметичен трик, който ще помогне за почистване на кожата и ще я направи красива и тонизирана. Най-често тази съставка се среща в различни почистващи продукти, като гелове, ексфолианти и маски. Тези продукти за красота насърчават цялостното почистване на порите и са лесни за използване.

Маски за лице с активен въглен

Има много рецепти за приготвяне на домашни маски с въглен. Най-често те се състоят от активен въглен, желатин, черна глина, кисело мляко и други компоненти. Но все пак препоръчваме да използвате продукти от доверени марки, които ще бъдат 100% от полза само за вашата кожа. Работата е там, че въглищата изсмукват от кожата не само вредни, но и полезни вещества, които е важно да се попълнят незабавно.

Бюти съвети: Как да разберем, че козметиката ни за коса е за изхвърляне?

Друга маска с активен въглен помага за изсветляване на кожата и прави пигментните петна по-малко изразени. За да я приготвите, ще ви трябва: 2 супени лъжици кисело мляко (може да се замени с кефир или заквасена сметана), 25 г активен въглен на прах и 5-10 мл лимонов сок. Смесете всички съставки и ги нанесете върху лицето си, след това изчакайте 10 минути и отмийте с вода.

Нанасяйте всички тези маски само върху чиста кожа, така че измийте лицето си преди да ги използвате. Приготвените средства трябва да се разпределят равномерно върху всички части на лицето. Специалистите препоръчват използването на такива маски не повече от веднъж или два пъти седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com