Бананови кори като естествен стимул за подхранване на цветята

10016
Бананови кори като естествен стимул за подхранване на цветята
Снимка: iStock

Не е нужно да купуваме професионални торове, за да подхраним почвата на растенията си. Разбира се, те също биха свършили чудесна работа, но съществуват доста по - лесни и достъпни начини, които се срещат в ежедневието. Тук ще ви представим няколко приложения на банановите кори, които могат да направят чудеса. Съвсем достъпни са и вместо да ги изхвърляме в боклука, може да ги използваме за далеч по – полезни цели. Вижте по – долу кои са те:

Тъй като бананите са известни с високото си съдържание на полезни вещества,  като магнезий и калий, те са идеални за обогатяване на почвата. Отделете корите и ги оставете да изсъхнат. След като вече са сухи, разровете малко почвата (внимателно, за да не нараните корените) и ги поставете в основата на стеблото. Като приключите, заровете отново. Друг начин за оползотворяване на банановите обелки е да ги полеете с вода. Тук обаче не трябва да ги чакате да изсъхнат. Използвайте пресни кори, залейте ги с вода и оставете за 24 часа. За 1 литър вода използвайте обелки от 3 средно големи банана.

Още ползи от банановата кора:

-           При чувствителна кожа – ако кожата ви е лесно раздразнителна, имате акне, рани или сърбеж, това ще е идеалният домашен лек при такива проблеми. Киселините ще помогнат при отстраняването на вече мъртвите кожни клетки, а витамините ще обогатят кожата, което ще я направи по – здрава и еластична. Освен това банановите кори могат да помогнат и за контролиране нивата на себума.

-          Почистване на сребърни бижута – натъркайте сребърната повърхност с прясна обелка от банан. След това почистете остатъците с мека кърпа. Ще забележите, че среброто си е върнало предишния блясък.

-          Вредители по растенията – освен че действа благоприятно на почвата, банановата кора може да помогне при борбата с вредителите например листните въшки.

-          Избелване на зъбите и укрепване на зъбния емайл – напълно натурален метод за избелване. Е, може и да няма вълшебен ефект, както химическите процедури, но със сигурност не би ви навредило. Търкайте с вътрешната част на обелката всяка вечер или сутрин в продължение на 2 – 3 седмици.

-          За полиране на обувки – може да използвате вътрешната част на банановата кора върху обувки с гладна повърхност. След процедурата ще придобият блясък.

-          Ако страдате от брадавици – отрежете малко парченце от обелката (колкото да покрие проблемната зона). Поставете с вътрешната страна към кожата и прикрепете с лепенка. Останете така цялата вечер. Желателно е да повтаряте процедурата поне две или три седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com