Бяла, черна или розова – каква сол да изберем?

3871
Бяла, черна или розова – каква сол да изберем?
Снимка: monicore / Pixabay

В магазините вече можете да си купим не само обикновената йодирана сол - но и с добавка на билки, подправки, розова хималайска и дори черна сол. Има ли смисъл да плащаме по-висока цена за тази „солена“ екзотика?

Основното вещество, което се съдържа във всички видове сол, е натриевият хлорид. Той е над 97%. И двата компонента - натрий и хлор - участват в редица метаболитни процеси. Натрият е необходим за поддържане на водно-солевия баланс и участва в пренасянето на различни вещества в клетката - йони, аминокиселини, глюкоза и др. Хлорът способства за синтеза на солна киселина от стомашния сок. Останалите 3% или по-малко са различни примеси или добавки: калций, магнезий, калий и др.

8 знака, че прекалявате със солта

Каменната и морската сол

Каменната и морската сол се различават по начина, по който се добиват. Първата, наричана още „халит“, се получава от залежи на сушата, втората - чрез изпаряване на морска вода. Морската сол поначало съдържа малко количество йод. В обикновената сол, продавана в магазините, има повече йод, понеже се добавя специално.

Черна сол

Екзотичната черна сол е по-малко солена, защото съдържа допълнителни компоненти. Приготвя се на фурна с добавка на въглища и ръжено брашно. Но съдържанието на тези компоненти отново е толкова малко, че не засяга значително здравето при използване на такава сол. Така че едва ли си струва да плащате за „черна“ екзотика в пакет сол.

Хималайската розова сол

Хималайската розова сол, която напоследък стана популярна сред здравословните храни, съдържа железен оксид. Именно железните йони придават нейния необичаен цвят. Много производители твърдят, че тази сол съдържа десетки различни микроелементи, които са много полезни за човешкия организъм. Без значение колко съединения съдържа тази сол, основният й компонент пак е обикновеният натриев хлорид, а съдържанието на добавки е много малко – едва 1-3%.

Тези храни елиминират излишната сол от тялото

Може би от всички видове сол все пак за предпочитане е обикновената йодирана сол, с която сме свикнали. С една забележка: по-добре е солта да не се добавя към ястията по време на готвене (независимо, че сме свикнали, докато готвим да „опитваме на сол“), тъй като по време на топлинна обработка йодът, като летливо вещество, бързо се разрушава. Достатъчно е ястието да се посоли след дръпване от огъня. Даже оптималният вариант е да се сервира без никаква сол – така всеки на трапезата има възможност да си посоли порцията според своя вкус.

По-особен вид, който всички сме виждали в магазините, е едро смляната т. нар. „морска сол“ (макар, че и обикновената ситна сол най-често е с морски произход). За какво се използва тя? Главното нейно предназначение е за посоляване на месо и риба преди печене на скара – така естествените им сокове си остават в самото месо. Ако използваме за целта обикновената рафинирана, ситно смляна сол, тя ще попие и изсмуче тези сокове и месото ще изгуби сериозна част от вкуса си.

Това е част от мнението на диетоложката д-р Татяна Занин за различните видове сол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com