Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е втората държава в света, признала тази огромна страна - ето коя е тя!

18 юни 2024, 12:09 часа

България е втората държава след СССР, която е признала съвременен Китай на 3 октомври 1949 г. Но, както можем да се досетим, оттогава тази страна се е променила неузнаваемо. Ето някои любопитни факти за днешен Китай.

1. Половината Китай е необитаем

Малцина знаят, че около 60% от територията на Китай все още не е разработена. Почти всички китайски големи градове са разположени по крайбрежието.

2. Военни гълъби

Китайската армия наброява над 2 милиона души. Правителството може да вдигне на оръжие 700 милиона. При това, официално държи на военна служба повече от 1000 гълъба.

3. Европочитание

В Китай към европейците се отнасят с голям респект. Ето защо, ако знаете английски, лесно можете да си намерите добра работа. Европейците тук са по-добре платени от китайците, дори и да имат същата квалификация. За китайски работодател е изключително престижно да има служител-европеец.

4. Гигантски задръствания

Китай е известен с невероятните си задръствания. През 2010 г. имало задръстване между Пекин и Инчуан, което продължило 11 дни. През 2015 г. историята се повторила - в столицата възникнало задръстване от автомобили на 50-лентова магистрала.

Изумителни факти за Великата китайска стена, които ще ви учудят

5. Гореща вода

Всеки знае, че китайците обичат чай. Но, всъщност, националната напитка на китайците е просто гореща вода. Те вярват, че тя прочиства организма и дава енергия.

6. Пътеки за „смартфонисти“

В китайските градове се появиха специални пешеходни пътеки за хора, които вървят с наведени очи и гледат надолу към екрана на смартфона си. Структурата им наподобява пътеките за велосипедисти.

7. Траурен цвят - бял

Цветът на траура в Китай е белият. Това означава прераждане и чистота. Тоест, починал човек ще се прероди и ще се върне отново.

8. Числото „4“ не се използва

Нещастното число в Китай е числото четири, защото произношението му наподобява думата „смърт“. Затова се опитват да не го използват; не ще намерите апартаменти с този номер.

9. Миризма

Туристите често се оплакват от вонята в китайските градове. Безразборността на китайците в храната, големият брой заведения за хранене и готвенето на „деликатеси“ направо по улиците създават неприятна миризма.

10. Смъртно наказание

В Китай често налагана присъда е смъртното наказание. Годишно средно 5 хиляди души са осъждани на смърт.

11. Никакво мляко

Китайците практически не консумират млечни продукти. Някои експерти смятат, че те имат генетична непоносимост към млякото. Ето защо китайците не ядат даже сирене. Такива продукти има в магазините, но те са насочени към туристите.

12. Пандите

Китайското правителство не продава панди на други зоологически градини. Те са разрешени само за наемане - страната получава 1 милион долара годишно за една панда. Ако панда се роди в чужбина, трябва да бъде върната в Китай.

13. Сватби с призраци

Такива сватби набират популярност в Поднебесната. Например, един жив мъж се жени за призрака на мъртвата си годеница. Или вдигат сватба за двама призраци наведнъж - по-рано починали хора. Китайците вярват, че подобен ритуал ще донесе щастие на мъртвите в рая.

Любопитни факти за Китай

14. Лежи вместо мен

Богатите все повече започват да наемат свои двойници. Най-вече, за да лежат вместо тях в затвора. Тази услуга набира голяма популярност.

15. Грижи за възрастни хора

В Китай грижата за възрастните родители е закрепена със закон. Ако не им помагате в старостта или не се грижите за тях, ще понесете тежко наказание.

16. Футбол

Малцина хора знаят, че родното място на футбола не е Англия. Още преди 2500 години в Китай вече се е играл футбол. Топката била от животинска кожа, пълна с перушина.

17. Гъски-ченгета

В китайската провинция Синдзян полицията използва гъски вместо кучета за охрана на полицейските управления. Казват, че качествата на гъските-пазачи превъзхождат тези на кучетата.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес