Черешите и ягодите могат да станат опасни, ако превишим определено количество

13472
Черешите и ягодите могат да станат опасни, ако превишим определено количество
Снимка: iStock/Guliver

Може и да ви звучи невероятно, но неограничената консумация на череши, вишни и ягоди може да се превърне в опасност за здравето ви. Обожавам тези плодове, но след като научих това, определено ограничавам количеството на дневния прием.

Лекарите споделиха за това какво количество от плодовете, които се продават на пазара през юли можете да изядете на ден. Превишаването на тази норма може да доведе до доста неприятни последици.

Как се замразяват ягодите, че да можем да си ги хапваме и през зимата

Ягодите са любим плод на малки и големи. Често ние се чудим как можем да ги запазим за по-дълго време и дори за зимата. Това е царски п...

При нас сезонът на юнските плодове е в разгара си. Запона с уханни  ягоди, последвани от сочни череши и трапчиви вишни. Тези деликатеси са по-полезни от „традиционните“ десерти, но не бива да ги ядете в неограничени количества, предупреждават водещите световни диетолози.

Специалистите не отричат, че черешите и вишните са най-полезните плодове в този сезон. Между тях няма особена разлика в състава - те съдържат почти целия спектър от необходимите за тялото витамини. Въпреки това, при усвояването на тези полезни вещества, черешите все още са водещи.

В яерешите се съдържат по-малко фибри. По правило, сладката череша е по-добра от ягодата, има повече витамини в по-достъпна форма. Можете също така да забележите нейните диуретични свойства поради голямото количество калий, подчертават експертите.

Черешите, обаче, съдържат и най-голямо количество фруктоза. Не бива да прекалявате с тови плод следобед - има голям риск от напълняване. Тези, които страдат от наднормено тегло и диабетиците също трябва ограничат приема на череши. Вишните и ягодите, според експертите, са по-диетична храна, но ягодите не са толкова богати на витамини.

Ето какъв тор трябва да използвате за подхранване на ягодите

Ако и вие обичате ягоди, със сигурност домашно отгледаните ще ви се усладят повече от купените от магазина. Отглеждането на ягоди в гра...

В ягодите има определено количество витамини, но не бива да се разглеждат като добър източник на витамини. В същото време има и плюс: съдържанието на захароза не е толкова голямо. Следователно, ягодите могат да бъдат по-щадящи в това отношение, което се счита за доста диетично, споделят  лекарите.      

Диетолозите препоръчват на любителите на плодове да ядат не повече от 200 грама от тях на ден. Превишаването на тази норма може да доведе до внезапна алергия. Освен това, ягодите, черешите и вишните трябва да се консумират не повече от веднъж на всеки два дни, отбелязват диетолозите.

Може това количество да ви се стори доста малко, имайки предвид краткото време, в което ожем да ги намери на пазара, но трябва да се грижим за здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com