Диета при хронично бъбречно заболяване. Какво да ядем и какво да избягваме?

6633
Диета при хронично бъбречно заболяване. Какво да ядем и какво да избягваме?
Снимка: iStock/ Guliver

Бъбречните заболявания често ви принуждават да промените хранителните си навици. Някои хранителни продукти влошават симптомите, свързани с дадено заболяване, а някои хранителни вещества ускоряват развитието на болестта. Ето защо е толкова важно диетата при хронично бъбречно заболяване да се извършва от диетолог и пациентът стриктно да се придържа към препоръките на специалист.

Протеини и бъбреци

При бъбречни заболявания се препоръчва въвеждането на диета с ниско съдържание на протеини, тъй като тя ви позволява да намалите концентрацията на урея в кръвта. Уреята е крайният продукт от протеиновия метаболизъм, който се образува по време на процес, известен като цикъл на урея.

Значението на мазнините при хронично бъбречно заболяване

Поради ограниченото снабдяване с протеини, мазнините не трябва да се намаляват в диетата. Въпреки това, като минимум трябва да се използват наситени мастни киселини, които могат да съставляват най-много 7% от допустимите 30% от липидната енергия.

Това се дължи главно на факта, че хората с хронично бъбречно заболяване много често имат и съпътстващи метаболитни заболявания, например диабет, които нарушават липидния метаболизъм. Наситените мазнини, които трябва да се използват в малка степен, включват масло, сметана, сирене или тлъсто месо.

Пет признака, че бъбреците ви не работят както трябва

Бъбреците са чистачът на организма. Те отстраняват отпадните продукти, получени като резултат от метаболизма, поддържат водно-електроли...

От своя страна останалите 23% от енергията, получена от мазнини, трябва да се разпределят за мононенаситени и полиненаситени мазнини. Предимството тук трябва да са мазнините, богати на противовъзпалителни омега-3 киселини, намиращи се в мазни риби като сьомга, скумрия, херинга или масла като ленено семе или рапица.

Освен това диетата на хората с бъбречни заболявания трябва да включва мононенаситени мастни киселини като: зехтин или сусамово масло.

Колко въглехидрати ям?

Поради факта, че количеството протеин в диетата е значително намалено и количеството мазнини не може да се консумира отново толкова много, трябва да се вземе предвид количеството въглехидрати в диетата в размер на 65% от дневната енергия.

Все пак това трябва да са ценни въглехидрати като: едра, пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста или кафяв ориз.

Бъбречните увреждания се развиват по-бързо заради коронавируса

Развитието на бъбречни увреждания в резултат на коронавируса става по-бързо и по-лесно. В същото време, наличието на предварително увре...

Минерали - фосфор и калций

Бъбреците са орган, който регулира нивата на калций и фосфор. При влошаване на функционирането му се нарушава икономичността на тези елементи. Ето защо при хронично бъбречно заболяване се препоръчва ограничаване на приема на фосфор до 800-1000 мг / ден.

Продуктите, богати на фосфор, включват: мляко, сирене, яйца, елда, слънчогледови семки.

Минерали - калий

Началните етапи на бъбречна недостатъчност могат да доведат до повишена загуба на калий. В такъв случай трябва да се внимава да се доставят такива продукти, които съдържат голямо количество от него, например домати , банани, сладки картофи.

6 храни за здрави бъбреци през зимата

Когато става въпрос за здравословно хранене, изборът на храни, насърчаващи здравето на бъбреците, обикновено не е сред приоритетите на ...

Трябва ли да се ограничи приемът на натрий при бъбречно заболяване?

Хроничното бъбречно заболяване води до намалена способност за отделяне на натрий. Така че, когато пациентът развие подуване, повишена жажда или артериална хипертония, тогава консумацията му трябва да бъде ограничена до 5 мг на ден.

Натрият се намира не само в солта, която използваме за осоляване на храната си. Той е скрит в различни хранителни продукти, за които не бихме подозирали, например корнфлейкс, кифлички, меса.

Освен това можем да го намерим в големи количества в: консерви, пушени меса, чипс , кашкавал или бульон на кубчета.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com