Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

16 юни 2024, 08:11 часа

На закуската трябва да се обърне достатъчно внимание. От правилната сутрешна закуска зависят доброто здраве и настроението през целия ден.

Експертите по хранене твърдят, че закуската спасява от стрес и намалена работоспособност. След сутрешната закуска е много по-лесно да контролирате апетита си и да се концентрирате върху работата и ученето.

Яжте само плодове за закуска

Специалистите по хранене не препоръчват да се яде само един плод за закуска. А в комбинация с кисело мляко, извара или кефир това е чудесно решение. Такава закуска ще задоволи напълно нуждата на организма от полезни микроелементи и витамини.

Не си заслужава да замествате плодовете със сок или фреш. Факт е, че в сока и замразените плодове няма фибри, които са така необходими за нормалното храносмилане. Разбира се, в тях има витамини, но това не е достатъчно за нормална закуска.

Мнението на диетолозите е единодушно: ако искате сутрин да пиете чай с кифла, по-добре е просто да хапнете сладък плод. Това е много по-здравословно както за фигурата, така и за храносмилането.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Полезно ли е да се ядат плодове за закуска?

Ако ви се иска да хапнете плод за закуска, изберете от следния списък:

- ябълки;

- киви;

- манго;

- грейпфрут;

- портокал.

Хората с повишена киселинност на стомаха трябва да внимават да ядат кисели ябълки на празен стомах. По-добре е да се избират сладките сортове. Ябълките намаляват холестерола, стимулират отделянето на токсични вещества и задействат обмяната на веществата.

Диетолозите съветват да започвате деня с няколко кивита, които задействат процеса на обмяна на веществата в организма. Цитрусовите плодове имат много витамин С и са отлично ободряващи и повдигащи настроението. Мангото не е толкова разпространен и популярен плод на нашата трапеза. Това съвсем не е заслужено, тъй като то съдържа почти всички микроелементи.

10 полезни закуски за сърцето, които контролират кръвното

Вредно или полезно е да се ядат плодове на закуска?

Най-добре е плодовете да се консумират един или два часа преди основната закуска. Но има плодове, които не трябва да се консумират сутрин:

1. Банан и авокадо. Те са много калорични, така че не са подходящи за тези, които искат да отслабнат.

2. Круши. Имат груба текстура, така че могат да нарушат чревния процес.

3. Грозде. Има много захар, така че за стомаха е трудно да преработи този плод на празен стомах.

Също така не е желателно да се ядат кисели плодове сутрин, тъй като могат да предизвикат киселини и да повишат апетита. Ако имате ферментация в стомаха след консумация на плодове, тогава този вариант на закуска не е за вас.

Портокалът, както и всеки друг цитрусов плод, е единственият плод, който можете напълно безопасно да консумирате през нощта, без да навредите на фигурата си и с витаминозни ползи! Те са естествени стимулатори на метаболизма (обмяната на веществата) и имат незначителни количества захар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес