До какво води прекалената консумация на моркови

12628
До какво води прекалената консумация на моркови
Снимка: iStock

Морковите са полезни и дори помагат в борбата с някои болести, но не се препоръчва този зеленчук да се яде в неограничени количества.

Морковът е невероятен зеленчук. Благодарение на своите пигменти, той може да проявява неочаквани свойства. Много хора са запознати с един от тях - морковите подсилват зрителните функции заради факта, че съдържат витамин А. Освен това, морковите са нискокалоричен продукт, богат на витамини и минерали, необходими за нормалното функциониране на организма. Прекомерната консумация на оранжевите зеленчуци, обаче, не винаги има положителен ефект върху човешкото здраве. Ползите за здравето и опасностите от яденето на моркови бяха споделени от диетолозите.

Отгледайте правилно вкусни и здрави моркови!

Отглеждането на моркови може и да не ни се е струвало като чак толкова сложна задача, но в последствие се оказва точно обратното. ...

Жълта неприятност

Според експерти, при прекомерна консумация на моркови, голямо количество бета-каротин (провитамин А) може да навлезе в кръвта. Това е изпълнено с последствия - кожата на дланите и стъпалата на човек може да пожълтее. Явлението вече е получило името си - каротенодерма. Важно е да се отбележи, че това не представлява опасност за човешкото здраве.

Още един нюанс

Учени от Journal of Allergy&Clinical Immunology публикуваха статия за свойствата на морковите в началото на 2000 -те. В научния материал учените са описали както плюсовете, така и минусите на зеленчука и неговия ефект върху човешкото здраве. Недостатъците на морковите включват факта, че те могат да причинят алергични реакции - обрив и подуване. Зеленчукът представлява опасност за страдащите от алергия към прашец - от полиноза. Как се проявява този риск? Факт е, че в периода на обостряне на сенната хрема, алергията към морковите може да стане по-явна. Това се проявява по следния начин: човек с алергия към бреза или друг прашец в периода на обострянето му може да се сблъска с реакция на организма към морковите, обясниха учените.

Кой не трябва да яде моркови?

Морковите са изключително полезни заради съдържанието на куп полезни вещества в тях. Но в определени случаи те не трябва да се консумир...

Каква е ползата

Морковите обаче имат и много полезни свойства.

Според проучване на учени от Холандия, морковите намаляват риска от развитие на диабет тип 2. Данните станаха известни благодарение на експеримент, проведен от учени, в който участваха около 40 души, консумиращи моркови за определен период от време.

Друго проучване потвърди, че зеленчукът намалява риска от сърдечни заболявания и рак. Мета-анализът на 69 проучвания разкри, че намаляването на вероятността от развитие на тези заболявания е свързано с високо съдържание на каротеноиди, витамини С и Е.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com