Добавките, които задължително трябва да приемате през зимата

8886
Добавките, които задължително трябва да приемате през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Не само ниските температури, но и намаляване на излагането на слънце е причината за повишения риск от инфекции през зимата. Тези фактори оказват негативно влияние върху имунната система.

Въпреки че може да настинем по всяко време на годината, настинките са по-чести през есента и зимата, според експертите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, пише електронното издание singlecare.com. Активността на грипа е в своя пик в периода от декември до февруари.

Вариантът да останете на топло у дома до април, определено не е реалистичен. Вместо това е по-добре да вземете предпазни мерки. 

Една от тях е свързана с приема на витамини и добавки. Ако всяка сутрин добавите към режима си няколко капсули, със сигурност ще си спестите много главоболия в бъдеще.

Ето кои са добавките, които задължително трябва да приемате през зимата, за да подобрите здравето си.

1. Bитамини В-комплекс

Те представляват група от водоразтворими витамини, известни с общото наименование витамин В-комплекс. Към тях спадат витамин B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолат) и B12 (кобаламин). Въпреки че всеки от тях има различни функция, всички те подпомагат клетъчния метаболизъм.

Витамините от група В повишават имунитета и могат да допринесат за цялостно подобряване на благосъстоянието на тялото, според Анджи Кун - мениджър на изследванията в Persona Nutrition.

„Те са в състояние да успокоят мозъка, да подобрят здравето на нервната система, да засилят клетъчното обновяване, да подобрят настроението, да предпазят тялото от болести”, споделя още експертът.

Ако приемате биотин (витамин B7), трябва да преустановите приема му поне седем дни преди всякакви лабораторни изследвания, тъй като той може да повлияе на резултатите.

Препоръчителната дневна доза е различна за всеки, затова се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

2. Витамин С
Този водоразтворим витамин, известен също като аскорбинова киселина, е антиоксидант, който защитава тялото от свободните радикали.

Той също така се слави с дългогодишна репутация на най-верния съюзник на имунната система (въпреки че проучванията отчитат различни резултати по отношение на неговата ефикасност). Тъй като тялото ни не произвежда витамин С, е наложително да си го набавяме или чрез храната (съдържа се в броколите, цитрусовите плодове, сладките картофи и ягодите), или чрез прием на добавки.

„Витамин С има невероятни антивирусни свойства и е доказано, че помага за намаляване на вирусния товар и подобряване на имунитета“, казва още Анджи Кун.

"Ако добавката съдържа биофлавоноиди, за които е доказано, че подобряват действието на витамин С и всичките му ползи, това е допълнителен бонус", допълва още експертът.

Популярна „полезна“ хранителна добавка повишава риска от рак на белите дробове и стомаха

Храната трябва да осигурява на организма всички минерали и хранителни вещества, необходими за неговото нормално функциониране, но някои...

Препоръчителната дневна доза е 90 мг за мъжете и 75 мг за жените.

3. Витамин D
Този мастноразтворим витамин е предпочитан не само заради ролята, която играе за укрепване на костите чрез подобряване на абсорбацията на калция. Актуалните проучвания свързват витамин D с отговора на имунната система, което означава, че дефицитът му може да доведе до повишена чувствителност към инфекции.

Обикновено си набавяме дневната доза от него от два източника – нашата диета и слънцето, споделя професор Лингтак-Неандер Чан, който е асоцииран председател в катедрата по фармация във Вашингтонския университет. 

„През зимата, особено за тези от нас, които живеят в северните ширини, количеството UVB лъчите, преминаващо през атмосферата, е изключително ниско“, казва д-р Чан.

"Тогава допълнителният прием на витамин D би бил от полза", допълва още експертът.

С нова наредба: Променят максимално допустимите количества на витамините в хранителните добавки

Максималното количество за някои витамини и минерали в хранителните добавки се увеличава с нова наредба на министерството на земеделиет...

За пациентите на възраст между 19 и 70 години препоръчителната доза е 600 IU. По-възрастните пациенти трябва да приемат най-малко 1000 IU витамин D на ден, за да намалят риска от остеопороза.

4. Цинк
Този основен минерал помага на имунната система да се пребори по-бързо с вирусите и бактериите.

"Ефективността на цинка за предотвратяване и намаляване на симптомите на настинка е доказана в проучвания", споделя диетологът Лиън Уайнтрауб.

"Този минерал предотвратява прилепването на вирусите към клетъчните стени в носния проход и участва в производството на антитела - важен процес в имунната система", допълва още експертът.

Според диетолога цинковите таблетки за смучене са особено ефективен метод за набавянето на минерала.

Какви хранителни добавки купува българинът

Проучване и финансов анализ на потреблението на над 70 000 българи, обобщено от китайската компания TIENS показва, че българинът инвест...

Препоръчителната дневна доза за мъжете е 11 мг, а за жените - 8 мг.

5. Пробиотични добавки
Това са живи микроорганизми (или „добри бактерии“), които работят за подобряване дейността на чревната флора.

„Пробиотичните добавки , за които е известно, че повишават имунитета и здравето на храносмилателната система, са полезни за прием през зимата“, споделя д-р Вайнтрауб. 

Дозировката е различна за всеки пациент, затова се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

Важно: Статията е с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене, както и да отмени назначеното от тях лечение или диета. Винаги се консултирайте със специалист преди прием на добавки и лекарства!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com