Дори не подозирате колко полезна може да бъде захарта в градината

16907
Дори не подозирате колко полезна може да бъде захарта в градината
Снимка: iStock/Guliver

Захарта не винаги е полезна за консумиране, но като всяко нещо в природата, тя също има своето място. В следващите редове ще ви покажем няколко приложения в градината, за които дори не сте и предполагали.

Чаена лъжичка във водата за поливане

Преди и след периодите на цъфтеж, можете да разтворите чаена лъжичка захар в престояла вода и след това да напръскате зеленчуците. Тя действа като енергийна напитка за тях – помага им да растат по-бързо и здраво. Тя е полезна за ягодите и доматите, но и за други култури.

5-те храни, които ще засилят метаболизма ви

Метаболизмът е скоростта, с която тялото ви изгаря калории и отделя допълнително тегло. По-високият метаболизъм намалява риска от затлъ...

Унищожаване на нематодите

Ако растенията в градината изглеждат болнави и имате възли по-корените, то най-вероятно става въпрос за нападение от нематоди. Това са малки червеи, които атакуват корените.

Разпръснете по 2 килограма захар на всеки 25 квадратни метра. По този начин в почвата микроорганизмите се увеличават и така те потискат и избутват вредителите.

Хубаво е да добавяте захар, заедно с оцет от време на време към водата за поливане. Препоръчителната доза е 2 супени лъжици оцет и 2 захар на половин литър вода. 

10 храни, които може да ядете вечно, без значение кога сте ги купили

Повечето хранителни продукти имат на опаковката си печат „най-добра“ до определена дата, но това не означава задължително, ...

Бързо почистване на мазни ръце

Ако по ръцете са ви останали мазни петна или боя, вземете малка доза захар и зехтин. След това изтъркайте внимателно ръцете си. Накрая се изплакнете и подсушете.

Захарта има абразивен ефект в своите кристали. По този начин тя премахва замърсяванията и мазнината. Ръцете ви след това остават чисти и гладки.

Помощ за пчелите

Пчелите, които правят мед, се изморяват много при събирането на прашец. След това те имат нужда от повече жизненост, за да се върнат в кошера.  

Поради тази причина можете да ги доста често паднали на земята, просто защото нямат нуждата енергия да се върнат в кошера. За да ги защитите и да им осигурите достатъчно енергия, можете да ги захраните със захар и вода.

Всичко, което трябва да направите е да смесите две супени лъжици със захар и една супена лъжица с вода. След това оставете сместа, там където пчелите могат да я достигнат.

Тези храни ви състаряват и причиняват бръчки

Съхраняването на младостта на кожата възможно най-дълго е цел, към която дамите се стремят. Помощници в борбата им с негативното влияни...

Капан за комари

Друго полезно свойство на захарта е капана за комари. Вземете шише, срежете го наполовина и поставете горната част обърната надолу в другата половина. Преди това смесете вода и захар, а след това добавете маята. Може да не се разтваря предварително, тя отделя въглероден диоксид. Предварително боядисайте бутилката в черно или сложете найлон на дъното. Комарите обичат и тъмните места, за да се скрият там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com