Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти разкриват: Тези храни намаляват мазнините в черния дроб с 40%

22 април 2024, 05:40 часа

Калорийно-ограничена, а не нископротеинова диета доведе до 40% намаление на мазнините, натрупани в черния дроб, според констатациите на немско проучване, което изследва ефекта на хранителния модел върху неалкохолната мастна чернодробна болест, най-честата причина на хронични чернодробни заболявания по света.

Проучването на експертите

Още: Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Изследователският екип на Германския институт по хранене Potsdam-Rehbruecke (DifE), ръководен от д-р Олга Рамич и професор Андреас Пфайфър вече бяха установили в предишни проучвания, че диетата с високо съдържание на протеини е по-ефективна от тази с ниско съдържание на протеини, а ново проучване, публикувано в Liver - сега хвърля светлина върху работния механизъм на тази конкретна диета .

Неалкохолната мастна чернодробна болест се характеризира с натрупване на мазнини в черния дроб и често се свързва със затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и липидни нарушения. Ако не се лекува, крие риск от развитие на цироза на черния дроб и може да застраши живота на пациента. Причините за заболяването варират от нездравословен начин на живот, консумация на твърде много храни с високо съдържание на мазнини и захар, както и липса на физически упражнения до генетични фактори.

В новото проучване изследователите разглеждат как съдържанието на протеини в храните влияе върху количеството чернодробна мазнина при затлъстели хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Изследването

Деветнадесет участници спазват диета с високо или ниско съдържание на протеини в продължение на три седмици. След това те претърпяха бариатрична операция за лечение на затлъстяване, по време на която бяха взети чернодробни проби. Анализът на пробите показа, че нискокалоричната диета с високо съдържание на протеини намалява мазнините в черния дроб по-ефективно от нискокалоричната диета с ниско съдържание на протеини. В първия случай количеството мазнини е намалено с 40%, докато във втория случай остава непроменено. Участниците в двете групи свалиха общо около пет килограма.

„Ако резултатите продължат да се потвърждават в по-големи проучвания, препоръката за увеличаване на приема на протеини, съчетана със здравословна диета с ниско съдържание на мазнини, може да намери своето място в медицината като част от ефективно лечение на затлъстяване на черния дроб“, казва Андреас Пфайфър.

Изследователите изчисляват, че положителният ефект от тази диета се крие главно в това, че се потиска приема, съхранението и синтеза на мазнини. Това се предполага от обширни генетични анализи на чернодробни проби, извършени впоследствие от професор Стефан Херциг и неговия екип в изследователския център Helmholtz Zentrum München. Въз основа на тези анализи няколко гена, отговорни за усвояването, съхранението и синтеза на мазнини в черния дроб, са били по-малко активни след диета с високо съдържание на протеини, отколкото след диета с ниско съдържание на протеини.

В същото време митохондриите са изследвани с изненадващи резултати, според д-р. Олга Рамич, която проведе съответното проучване заедно с колегите си от катедрата по физиология и енергиен метаболизъм на Германския институт по хранене Потсдам-Ребрюкке. „Митохондриалната активност беше много сходна и в двете групи. Това ни изненада. Първоначално предположихме, че диета с високо съдържание на протеини ще повиши активността на митохондриите и по този начин ще допринесе за намаляване на мазнините в черния дроб“, каза Сузане Клаус, ръководител на катедрата по физиология и енергиен метаболизъм.

Още: Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес