Ески Джумая е старото име на град...?

16501
Ески Джумая е старото име на град...?

За първи път това име се среща през 1573 г. Ето една от най-популярните легенди за произхода на името и възникването на града.. 

Легендата за Ески Джумая

Живял някога в малка къщичка на пътя до река Врана силно вярващ турчин. Занимавал се с изработване на муски, приготвял лекарства от билки, лекувал и помагал на болни. В свободното си време кърпил и поправял скъсани чехли на пътуващи търговци и пътници. Казвали му “ескиджи-баба” - човек, който поправя стари неща, обувки, но в същото време и човек, който съчетава възвишеното с практичното. Заради духовността му и умението да лекува, хората го смятали за свещено лице (дервиш).

Славата му на лечител бързо се разнасяла от уста на уста, а все повече хора се стичали всеки петък да се срещнат с него. Постепенно събиранията ставали все по-големи, а междувременно хората, докато чакат, започнали да търгуват - разменяли вещи и други продукти.

Дервишът починал, бил забравен, но селището останало и търговията продължавала да се развива. Постепенно хората започнали да наричат селището Ески Джумая, което означава “стар пазар”. Всъщност “джума” от турски означава “петък”, когато традиционно е пазарен ден. Това име градът носи до 1934 г., когато е преименуван на Търговище.

Знаете ли какво е старото име на Велико Търново?

Кратка история

Още от древни времена Търговищкият край е кръстопът на култури и цивилизации. Открити са следи от човешки живот още от медно-каменната епоха. Край с.Кралево е открито известното в света Кралевско съкровище от III в.пр.н.е., което се състои от две части - конска амуниция, апликирана със злато и погребални накити. До с. Драгановец са открити останки от 5-корабна базилика от византийския период, изградена върху древно тракийско светилище. 

Античният град Мисионис

Предполага се, че в района на крепостта Крумово кале се е намирал Мисионис, разположен в прохода Дервента, на 7 км от днешния град Търговище. Мисионис е град с ключова роля в търговията между България и Византия, с важно значение за отбраната на средновековните български столици Преслав и Търново. През XII  в. арабският пътешественик Ал Идриси описва Мисионис като “голям, многолюден град, основан в старо време… в него има една кантора за Русия. Той е цветущ град. Има многолюдни пазари и изобилни природни богатства. Разположен е на една планина”.  

В края н XIV в. градът е разрушен и опустошен от османските завоеватели.

Ески Джумая продължава традициите в търговията

Ески Джумая се оформя като важен търговски център в Османската империя, а в края на XVIII в. тук се провежда прочутият Ескиджумайски панаир. Пристигат търговци от Европа, Азия и Африка. Доказателство за стопанския подем на града през XIX в. е възрожденският квартал Вароша с традиционните си великолепни сгради и красиви къщи.

Търговище

От 1934 г. градът се нарича Търговище, име, което говори за продължаващата традиция в търговията. През 1959 г. Търговище става административен център на окръг, а по-късно и на област.
Днес тук живеят около 40 000 души.

Знаете ли какво е старото име на Виетнам?

Какво да видим?

Ако посещавате град Търговище, заслужава да разгледате Регионалния исторически музей. Постоянната музейна експозиция с над 1500 предмета ще ви върне назад във времето на региона.

Хаджи Ангеловата къща-музей е архитектурно-исторически паметник, разположен в квартал Вароша. Построена е през 1863 г. и е била собственост на българския търговец хаджи Ангел Друмев. Днес къщата е напълно реставрирана, като представя традиционния възрожденски дух и архитектура. 

През същата 1863 г. в Търговище е построено и Славейковото училище, което също може да посетите. Днес сградата се използва за съхранение на фонда на Историческия музей на града с над 30 000 музейни експоната.

На около 10 км от града се намират други интересни места, сред които средновековната крепост Мисионис, водопадът в местността Боаза и езерото Борово око.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com