Ето с какво да се храните, за да спите непробудно 8 часа

9499
Ето с какво да се храните, за да спите непробудно 8 часа
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме се наслушали на съвети как не трябва да пълним стомасите си преди лягане и какво трябва да имаме на нощното си шкафче, за да можем да заспим бързо и сънят ни да бъде наистина максимално релаксиращ. Мнозина от вас са се опитвали да се собразят с тези препоръки, но за съжаление, ефектът е почти нулев. По-скоро започвате да се събуждате, измъчвани от глад, и пак не се получава със здравословния сън.

В последнов реме диетолозите се постараха да разсеят вековния мит, че храненето късно през нощта е лошо. Ако залагате на здравословни храни, закуските през нощта няма да доведат до вашето напълняване. Всъщност, правилното хранене преди лягане може да допринесе за по-добър и значително по- спокоен сън.

Как да засеем киви у дома?

Ароматното и вкусно киви е идеална съставка на плодовите салати, както и добавка към различни здравословни закуски. То е пълно с витами...

Много хора смятат, че топлото мляко е жизнено необходимо за спокоен сън, но има един продукт, който помага още по-добре, споделят експертите. Това е кивито.

Кивитата естествено съдържат серотонин, невротрансмитерът, който, когато нивата му са ниски, може да повлияе отрицателно на качеството на съня. В едно проучване хората, които са яли по две кивита час преди лягане в продължение на четири седмици, са увеличили като цяло времето за сън и ефективността на съня, споделя водещият диетолог и медицински експерт Лорън Манакър.

Тъй като кивито естествено съдържа фибри, консумацията му също може да ви помогне да се заситите, като ви помага да спите през нощта без да огладнявате, казват експертите. Можете да ги ядете отделно, да ги накълцате в кисело мляко или да ги добавите към смути някоя нощ.

Също така, диетолозите смятат, че кивито и редица други храни могат да намалят тряйно високото кръвно налягане. Авторите пишат, че участниците в проучването са получавали по три кивита на ден. След ядене на киви в продължение на осем седмици в наблюдаваната група, лекарите отбелязват намаляване на систолното кръвно налягане с 10 mm Hg и диастолично кръвно налягане с 9 mm Hg.

Страхотно вкусният плод, който понижава холестерола

Хипeрхoлecтeрoлeмиятa e eдин oт ocнoвнитe фaктoри, вoдeщи дo aтeрocклeрoзa. Хoлecтeрoлът ce нaтрупвa, oтлaгa ce върху cтeнитe нa кръвoн...

Кивито е изключително полезен плод и дори и да нямате проблеми със съня, е добре да не го пропускате от списъка със здравословни храни в менюто си. Не забравяйте, обаче, че плодът трябва да е добре узрял, за да е наистина вксен и полезен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com