Ето защо бабите поставяха сол на входа на вратата

32414
Ето защо бабите поставяха сол на входа на вратата
Снимка: iStock/ Guliver

Съвременните хора са объркани: „Защо възрастните дами изсипват сол на прага на апартамент?“ Отговорът е съвсем прост - те вярват в магическите му свойства. Всякакви вярвания и традиции са свързани с кристалното вещество.

Защо прагът е осолен? В какви случаи е обичайно да се поръсва сол точно на прага?

Отговорът:

Митовете за солта, в които е крайно време да спрете да вярвате

Всички сме чували неведнъж, че излишната сол в храната е опасна за нашето здраве. Но експертите са на мнение, че това не е напълно вярн...

След смъртта на любим човек, някои хора усещат, че духът се разхожда из апартамента, тропа по прозорците и вратите. В такива случаи в прага се забива железен пирон и под вратата и прозорците се разпръсква бяла сол на пътека. Навремето хората вярвали, че злите духове ловят новородени деца. За да се скрие детето, често се казваше, че детето е починало. Бодливи и горящи растения (тръни, коприва) бяха засадени под прозорците, чесънът и солта бяха разпръснати пред прага.

Отдавна се смята, че с помощта на сол можете да почистите дрехи, предмети от бита и къща от негативна енергия. Хвърли я в ъглите, измий пода със сол. След като недоброжелател дойде на гости, беше обичайно да се поръсва сол на вратата - там, където човекът е стоял, преди да излезе от къщата.

Солта се използва по-често в защитни и пречистващи обреди. Но също така се случва, че за нея се говори отрицателно. Солта може да се смесва с гробна пръст, пера, животински кости.

Народната мъдрост казва: Ако има проблеми в къщата, трябва да осолите всеки ъгъл. Кавга между съпрузи ще помогне да се помири торбата със сол под възглавницата.

Признаците, че може би прекалявате със солта

Какво е едно ястие, ако няма щипка сол, поръсена върху него?! Често обаче количеството е повече от щипка. Ако и вие обичате солта, след...

За да имате просперитет в къщата - използвайте само дървена солница и я дръжте в центъра на масата. За да се разберат домакинствата - хвърляйте щипка сол под всяко легло. За да накарате децата да растат интелигентни, здрави и красиви - добавете малка щипка вода за къпане.

Смята се, че солта, калцинирана във фурна с дървесна пепел на Велики четвъртък, четвъртък, има специална лечебна сила.

В това отношение й се приписват чудодейни свойства не само сред хората, но и в много религии: Според общоприетото схващане тя е мощен талисман срещу силите на злото. Използвал се е за защита срещу духове. Смята се, че те не ядат сол. Сред славяните подправката се радваше на особено уважение и се смяташе за символ на доброта и гостоприемството. Според една от версиите думата „сол“ идва от старото славянско име за слънцето - „Солон“. „Хляб и сол“ - дълго време тези думи бяха приветствани от скъпи гости и пожелаваха щастлив живот на младоженците.

В библейските истории солените кристали се споменават като символ на вярност и святост. „Ти си солта на земята. Ако солта загуби силата си, тогава как можете да я направите солена? " - каза Исус Христос на своите ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com