Ето защо трябва да консумирате варените картофи студени

7460
Ето защо трябва да консумирате варените картофи студени
Снимка: iStock/Guliver

Студените картофи са много по-полезни от обичайните горещи.

Варените картофи са едно от най-лесните и в същото време едно от най-вкусните ястия на трапезата ни, особено през пролетта, когато има на пазара пресни. Бързо се приготвят се съчетават отлично с различни храни. Но знаете ли, че любимото лакомство на мнозина има много полезни свойства, особено ако се яде студено?

Поръсете с това картофите и колорадския бръмбар ще стои далеч от него

Ако отглеждате картофи от известно време, вероятно сте се сблъсквали вече с колорадския бръмбар. Те са най-често срещаният вредител по...

Много витамини

Картофите са склад на витамини. Той съдържа витамини В2, В3, В6, В9 и С. Следователно, когато възникне въпросът за укрепване на имунната система, зеленчукът ще бъде отличен помощник по този въпрос. Картофите са богати на антиоксиданти, които функционират за защита на клетките на тялото от увреждане. Това го прави отлично средство против стареене.

Високо количество калий

Картофите са с високо съдържание на калий. Този минерал в човешкото тяло е отговорен за правилното функциониране на мускулите, клетъчния метаболизъм и подпомага нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система. Но неговият дефицит не води до най-приятните последици. Освен това, зеленчукът съдържа много калций, желязо, манган и магнезий. Следователно, картофите са много полезни за попълване на запасите от тези елементи.

Оставете нишестето да се охлади

Комбинация от картоф и лимон ще ви отърве от бръчките

Избелваща маска Тази маска ще придаде на лицето ви сияен и здрав вид. 0,5 картофени кубчета 1 чаена лъжичка лимонов сок Настържете ...

Картофите съдържат голямо количество нишесте, но когато се сварят или изпекат, то започва да променя структурата си. Образува се т. нар. "устойчиво нишесте", което е в състояние да достигне до дебелото черво, без да се разтвори напълно от стомашния сок. Това е основната причина студените картофи да са по-здравословни от горещите. В края на краищата, едва след пълно охлаждане се появява тази "стабилност".

Изчистете кожата и контролирайте захарта

Основното предимство на "устойчивото" нишесте е, че действа като пребиотик. С други думи, то храни добрите бактерии в червата ви, като им осигурява подхранваща среда. Благодарение на това получаваме контрол на кръвната захар, чиста кожа, контрол на глада и в резултат на това намалява риска от преяждане.

Помага за отслабване

Когато горещ картоф влезе в стомаха, той е в състояние да отдели голямо количество захар, която по-късно се отлага в мазнините. Е, ако това ястие се яде студено, тогава калориите в него ще бъдат много по-малко. То не само не застрашава излишните килограми, но и насърчава по-доброто храносмилане. Променете начина си на възприемане на картофените ястия и използвайте максимално полезните им свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com